Un manager de raion al Carrefour a ajuns în faţa judecătorilor, acuzat de delapidare. Pe parcursul a patru luni, el a sustras produse din raionul de care răspundea, valorificându-le în interes propriu. Magistraţii Judecătoriei au considerat că în cazul lui F.P. se poate dispune amânarea pedepsei, variantă cu care procurorii nu au fost însă de acord.
Bărbatul a fost trimis în judecată la sfârşitul anului trecut, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au stabilit în sarcina lui un prejudiciu de 20.250 lei produs companiei. În urmă cu 5 ani, Carrefour sesizase Poliţia cu privire la faptul că în intervalul septembrie 2015 – ianuarie 2016, din incinta unui supermarket fuseseră sustrase 66 de anvelope auto. Procurorii au stabilit că era în fapt vorba de 62 de anvelope şi 4 saltele, toate fiind furate de F.P. prin cinci acte comise în decurs de 20 de zile.
Metoda de lucru era relativ simplă. Pe 15 octombrie 2015, F.L. cumpărase de la Carrefour patru saltele Dormeo în valoare de 5.200 de lei, pe care le-a şi ridicat în acelaşi moment. Totuşi, a doua zi, managerul de raion i-a cerut unui asistent de vânzări să întocmească o factură de livrare la domiciliu a patru saltele. În acest mod, el a putut scoate oficial din magazin saltelele. După cinci zile, un ieşean a cumpărat 14 anvelope şi a plecat cu ele. F.P. a cerut întocmirea unei facturi de livrare la domiciliu, scoţând din magazin încă 14 anvelope. Celelalte operaţiuni au urmat acelaşi scenariu. Produsele sustrase din raion erau ulterior vândute, cu „reducere”. Astfel, dacă o anvelopă costa la raft 174 de lei, F.P. o vindea cu 100 de lei.
Dat afară de la Carrefour, F.P. a fost angajat ulterior la Leroy Merlin şi la Jysk. A depus la dosarul cauzei caracterizări din care rezultă că este o „persoană responsabilă, de încredere, onestă, corectă, loială, cu atribuţii de lider”, după cum au reţinut judecătorii. Managerul de raion şi-a recunoscut faptele atât în cursul anchetei, cât şi al procesului, beneficiind astfel de reducerea pedepsei.
Luând în calcul şi faptul că F.P. nu a comis ulterior alte fapte penale, magistraţii Judecătoriei au dispus stabilirea unei pedepse de 2 ani de închisoare, dar cu amânarea aplicării acesteia pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Spre deosebire de suspendarea executării pedepsei, amânarea nu atrage decăderi, interdicţii sau incapacităţi. Dacă, pe durata termenului de supraveghere, condamnatul nu comite o altă faptă, cazierul său va redeveni curat, ca şi cum nu ar fi săvârşit nicio infracţiune.