Botoșăneanca Nadia Tătaru este „mama” Radio Itsy Bitsy și a tuturor copiilor, mari și mici, care se bucură și acum, după ani de zile de când mascotele extraterestre au apărut în viețile noastre. Aceasta a fost premiată, vineri seară, la prima ediție a Galei Femeia Anului. Prin acest proiect, aflat anul acesta la prima ediție, se dorește încurajarea a cât mai multe femei să se implice în societate și în spațiul public.
Categoria Responsabilitate Socială a fost câștigată de Nadia Tătaru, director și co-fondator Itsy Bitsy, Președinte al Asociației Părinților Isteți, inițiatoarea campaniei strategice naționale 1 iunie zi liberă, pentru timp de calitate părinte – copii și inițiatoarea campaniei strategice naționale de conștientizare, prevenire și combatere a bullyingului care a dus la modificări legii educaționale și la normele de prevenire a bullyingului. Emoționată de primirea trofeului înmânat de vedeta TV Iuliana Marciuc, Nadia Tătaru a declarat că acest premiu este o motivație în plus să continue lupta pentru drepturile copiilor din România.
„Dincolo de faptul ca m-am simtit onorata de premiul primit, m-am bucurat de un eveniment atat de cald, de firesc, de suflete de oameni frumosi si curajosi, care mi-au mers direct la inima. Recunoscatoare! Si tare bucuroasa de reintalnirea cu Mustafa Oz, Andreea Marin, Christiana Mongol Stancu, Bianca Mereuta, Adela Hanafi”, a spus Nadia Tătaru.
Gazda evenimentului a fost Andreea Marin, care a subliniat importanța promovării și susținerii femeilor care se implică în societate și care obțin rezultate extraordinare în activitatea lor. Juriul, alcătuit din personalități remarcante- Adriana Trandafir, Virgil Ianțu, Lucian Sănmărtean, Răzvan Târziu, Mihaela Florescu – a ales câștigătorii la cele cinci categorii de premii din cadrul galilor.
După ce, în toamna lui 2016, a obținut promulgarea legii care face 1 iunie zi liberă, ocazie în plus pentru un timp de calitate între copii și părinții lor, Radio Itsy Bitsy și echipa Nadiei au organizat cel mai mare festival dedicat copiilor și părinților, 1uniFEST, în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).
Cum a apărut ideea de a face 1 iunie zi liberă?
Ideea de a face 1 iunie zi liberă i-a venit soțului meu, cu vreo 3 ani înainte de a se întâmpla. În 2005 am creat, împreună cu Felix, Radio Itsy Bitsy pentru că foarte mulți prieteni din jurul nostru, cu copii, ca și noi, aveau această îngrijorare: ce fac micuții noștri câtă vreme suntem la serviciu, ce tip de informații, educație și conținut primesc ei în tot acest timp. Și vorbim aici de vârsta aceea când încă nu mergeau la grădiniță. Așa a apărut ideea să creăm acest mediu sănătos, educativ, interactiv, un loc de joacă super pentru copii și un mediu prietenos pentru părinți. Cu timpul am remarcat însă că timpul părinților petrecut cu copiii începe să scadă în cantitate dar, și mai grav, scade în calitate. Adică stăm împreună, dar suntem, de fapt, alături, fiecare cu un ecran în față sau cu gândurile lui, iar copilul este neglijat. Și, tot gândindu-ne cum să facem să creștem timpul și calitatea acestuia, am ajuns la ideea unui gând mare, care să atingă toată țara și să fie cu sens. Hai să facem 1 Iunie zi liberă!, un gând măreț, pe care, după ce l-am întors pe toate părțile, am zis: ”eu nu am energie să fac asta.” Așa că am pus ideea deoparte și i-am mai dat timp. Au trecut anii iar în ianuarie 2015 i-am zis lui Felix: „mai ții minte gândul acela de acum doi ani? Să știi că mă apuc de el!” (râde). Ce se schimbase? Energia și pofta de a mă dedica acestui proiect erau altele, iar pe de altă parte calitatea timpului părinților petrecut cu copiii era și mai scăzută, iar telefoanele erau și mai prezente în viața noastră. Totul a durat 9 luni, ca la sarcină, din momentul în care mi-am găsit energia și până când a trecut legea. Am început să caut parteneri, Point Public Affairs a avut un rol esențial pentru că ei ne-au ajutat să ducem la un sfârșit demersurile politice. Cu ei am bătut cărare la palatul Parlamentului, la ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție), am avut de partea noastră doi parlamentari care să ne susțină demersurile, Claudia Boghicevici și Rozalia Biro, dar am avut și susținerea necondiționată a câtorva influenceri, Andreea Marin, Virgil Ianțu și Tilly Niculae. Ca să înțelegi cum ne-au ajutat acești influenceri îți dau un exemplu: de câte ori aveam de programată o întâlnire în Parlament spuneam: „când ne primiți, Andreea Marin ar vrea să participe și ea și are timpul foarte limitat!” Iar situația, fără nicio excepție se rezolva imediat. Scoteam asul din mânecă și reușeam să atingem inimile oamenilor.
Sincere felicitari Nadia !