Din nou îngrijorare în rândul profesorilor: în aceste zile, în comunitatea profesorilor consilieri școlari circulă vestea că se vor desființa Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE). Noi cei de la PRO România venim cu argumente pentru întărirea și eficientizarea acestor instituții, spune Mihaela Huncă. Potrivit sursei citate, abandonul școlar va ajunge de necontrolat, iar puținii elevi care vor termina școala vor fi șomeri cu diplomă!
“Susținerea și profesionalizarea serviciilor de orientare și consiliere în carieră a elevilor și studenților” a fost tema dezbaterii organizată de departamentul de Educație de la PRO România.
“Pentru guvernanți se pare că nu contează faptul că tinerilor absolvenți români le este tot mai dificilă căutarea unui loc de muncă, în această perioadă de plină pandemie. Mai mult, în condiţiile în care învăţământul românesc este în derivă şi vorbim de cifre alarmante ale abandonului şcolar, ale neintegrării sociale a elevilor din zonele defavorizate şi a pregătirii temeinice a copiilor pentru o profesie corelată cu aptitudinile acestora, considerăm că toate unitățile învățământ cu personalitate juridică trebuie să aibă un cabinet psihopedagogic și un consilier şcolar. Specialiștii de la PRO România reamintesc reprezentanților Ministerului Educației că în activitatea pe care o desfăşoară consilierul, în colaborare cu cadrele didactice, are misiunea de a asigura pentru fiecare copil o bună integrare socială pentru a evita eşecul şcolar şi a creşte şansele de integrare a acestora la vârsta adultă. Consilierea şcolară elimină şi bullingul, reduce numărul agresiunilor verbale sau fizice şi asigură un traseu şcolarului conform cu particularităţile fiecărui copil în parte”, a declarat coordonatoarea departamentului de Educație din PRI România, profesor Mihaela Huncă.
Prin urmare, reprezentanții PRO România prezenți la dezbatere au solicitat Guvernului, mărirea numărului de consilieri școlari, astfel încât fiecare elev să beneficieze de consiliere, cabinete de asistență psihopedagogică/consiliere dotate corespunzător în fiecare unitate de învățământ cu personalitate juridică; specializarea și formarea consilierilor școlari, precum și informarea continuă și consilierea părinților.