Medicii de familie din județul Botoșani spun că nu au condiții de vaccinare în cabinetele proprii. Aceștia au ridicat mai multe probleme, miercuri, la întâlnirea organizată de prefectul Dan Nechifor și directorul Direcției de Sănătate Publică, Monica Adăscăliței. Unul din medici a spus că nu sunt susținuți de autoritățile județene pentru a-și adapta spațiile la pandemie, cu circuite separate.
”Sunt probleme cu circuitele. Noi am reparat cabinetele pentru ceea ce avem noi. Nu ne-am gândit că o să fim în această situație., Dacă am fi fost susținuți, spații sunt suficiente, dar arata ca vai de capul lor. Nu am fost susținuți de nicio culoare în 23 de ani. Am încercat noi să reparăm spațiile. Să avem circuite separate petru pacienții Covid, nu s-a putut. Spațiile nu s-au vândut de Consiliul Județean, dar nici nu s-au reparat”, a declarat unul din medicii prezenți la întâlnire.
Un alt medic s-a declarat nemulțumit de suma alocată de la nivel central pentru vaccinarea anti COVID.
”Suma care se alocă pentru vaccinare este teribil de mică. În primul rând, noi din bugetul pe care îl primim plătim asistenta, și trebuie să o plătești bine. Plătești asistent cu impozitele aferente, plătim tot ce ține de utilități. Echipamentul este de minim 20 lei și nouă ni se dă 40 lei pe vaccinare. Trebuie să ai halat de unică folosință, mască”, a mai spus un medic.
A intervenit directorul DSP, Monica Adăscăliței, care a precizat că cei 40 lei pe vaccinare sunt alocați pentru serviciul suplimentar pe care îl fac medicii în timpul programului, nu în afara acestuia. Reprezentantul DSP a mai spus totodată că medicii care vor materiale sanitare pentru vaccinarea anti COVID, pot să le ceară de la DSP.
”Cei 40 lei sunt alocați pentru serviciul suplimentar pe care o să-l faceți tot în timpul programului. Nu v-a cerut nimeni să faceți serviciul în afara programului. Materialele sanitare și tot ce înseamnă echipament care să vă ajute la vaccinare vi le dă DSP. Dacă solicitați, veți primi acest lucru. Au fost colegi care au cerut spirt și vată și am trimis”, a mai spus Monica Adăscăliței.
Prefectul județului, Dan Nechifor, dar și directorul DSP au cerut sprijinul medicilor de familie din județ pentru a-i convinge pe botoșăneni să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Până la această dată, 462 de persoane s-au vaccinat prin cabinetele medicilor de familie din județ.
Ce a spus directorul DSP Botoșani?? Că medicii de familie trebuie să ceară materiale sanitare?
Eu dacă aș fi medic de familie n-aș face așa ceva pentru următoarele motive: vaccinarea este o acțiune coordonată de statul român; centrele de vaccinare sunt organizate de statul român ( sîc!) – adică de primării, că statul nu se implică; dotarea acestor centre trebuie asigurată de statul român sau de primării , etc,etc Și atunci, de ce medicii trebuie să solicite cele necesare pentru organizarea centrului ?? Corect ar fi ca prefectul și DSP-ul să asigure direct, fără cereri, toate materialele necesare.
Pe de altă parte, nici medicii de familie nu sunt chiar corecți pentru că multe dintre spațiile utilizate de medicii de familie au fost cumpărate de către aceștia și administrațiile publice nu pot să investească pentru ,, modernizarea” lor pentru că nu este legal.