Prozatorul Valeriu Emil Galan, omagiat în judeţ

 La 15 februarie, la Oficiul Postal 6 din Botosani s-a utilizat stampila aniversara „Valeriu Emil Galan – 90 de ani de la nastere” realizata de doctor Gica Maritanu. La aceeasi data, Asociatia Filatelistilor din Botosani a introdus in circuitul filatelic un plic special, avand acelasi autor.

Pro­zatorul s-a nascut pe 15 februarie 1921, in Saveni. Dupa absolvirea scolii primare si a gimnaziului in localitatea natala, a urmat studii politehnice la Cernauti si la Iasi.

S-a afirmat in literatura dupa 1944, cand a lucrat ca redactor, reporter sau corespondent special la revista „Gluma” si la ziarele „Victoria” (1945-1946), „Cotidianul” (1946) si „Scanteia” (1946-1965), publicand numeroase reportaje, pamflete, articole de critica literara si evocari istorice. In aceeasi perioada a colaborat cu „Gazeta li­terara”, „Viata Romaneasca” si „Contem­poranul”.

Primele incercari literare dateaza din 1944, cand a publicat in revista „Gluma” cateva parodii sub  pseudonimul V. Langa. Debutul ca scriitor s-a facut in 1948, odata cu publicarea ciclului de povestiri „Caramidarii” si a romanului istoric „Potop”.

In 1952, a primit Pre­miul de Stat pentru proza, pentru romanul istoric „Zorii robilor”, aceeasi distinctie fiind data si pentru romanul „Baragan” (aparut in doua volume in 1954 si 1959).

In 1962, prozatorul a fost ales vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor alaturi de un alt botosanean, poetul Demostene Botez, in timp ce Mihai Beniuc a fost desemnat presedinte, iar Tudor Arghezi presedinte de onoare.

Autor al scenariului filmului „Comoara din Vadul Vechi”, regizat in 1964 de Victor Iliu, Valeriu Emil Galan a scris povestiri, proza scurta, nuvele si romane.

Valeriu Emil Galan a incetat din viata la 2 ianuarie 1995.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *