Topul raselor de câini românești omologate

Peste tot in lume exista o multime de rase de patrupede canine, insa, noi, acum, vrem sa ti le prezentam pe cele care au ca tara de origine Romania:

  1. Ciobanescul romanesc carpatin

Acest caine mai este numit si Zavod. Se pare ca rasa aceasta s-a format in mod natural in spatiul Carpato-Danubian, iar in zilele noastre e foarte apreciata si raspandita in toata tara.

Ciobanescul romanesc carpatin e un caine de talie mare, care poate avea de regula intre 35 si 50 kg. El poate atinge o inaltime de pana in 73 cm. Este un patruped puternic, robust, cu un corp masiv. El are un cap puternic, un bot conic, ochi migdalati si oblici si urechi in forma de V, rotunjite spre varf si lasate.

Acest animal are un gat gros, o coada stufoasa si o blana dubla, cu un strat scurt si des la interior si unul lungi si gros la exterior. Arata in ansamblu ca un caine lup, este de culoare nisipie si uneori poate avea pete albe.

In ceea ce priveste personalitatea lui, vorbim in acest caz de un caine inteligent, vesel, curajos, calm, ascultator, care e si foarte usor de dresat. El e foarte devotat stapanului pe care il are si nu se intelege prea bine cu strainii. E un excelent caine de paza.

Ciobanescul romanesc carpatin e usor de ingrijit, deoarece este foarte rezistent la boli, trebuie periat foarte rar si e rezistent la temperaturi scazute. Cel mai bine se va simti intr-un loc ingradit, dar se poate acomoda destul de usor si intr-un apartament, de exemplu, daca e scos zilnic la plimbare si la alergat.

 

  1. Ciobanescul romanesc mioritic

Cunoscut si sub numele de Barac mocanesc, acest caine este o rasa foarte veche, care de-a lungul timpului i-a insotit pe pastori si i-a ajutat sa-si pazeasca turmele. Aceasta rasa isi are originile de pe vremea cand triburile celtice migrau, dar se pare ca exemplare similare au fost aduse de tatari la Marea Neagra.

Astazi, intalnim acest patruped mai ales in judetele Sibiu si Brasov, dar, el este intalnit in intreaga tara, dar si in alte locuri din lume.

Ca si fizic, el este caracterizat de: talie mare (40-60 kg), inaltime generoasa (65-75 cm), piept lat, scurt, cap mare, bot scurt, ochi oblici, bruni, coadastufoasa, prinsa sus, blana dubla, cu un strat inferior des si moala si unul exterior lung si aspru. Poate varia cand vine vorba de culoare, putand fi in totalitate alb sau gri sau alb cu pete gri sau negre.

Cand vorbim de rase de caini romanesti, Ciobanescul mioritic face parte din categoria exemplarelor foarte blande. El este calm, inteligent, echilibrat, prietenos si foarte ascultator. E usor de dresat, se acomodeaza rapid cu cei mici, dar si cu prietenii de familie, dar e rezervat cand vine vorba de straini.

La capitolul ingrijire, el trebuie periat saptamanal, deoarece ii cade foarte mult par. Din acest punct de vedere, nu e un caine pe care sa il tii in casa. Este insa rezistent la intemperii, nu e foarte activ si este extrem de curajos. Se spune ca este singurul caine care poate sa scape din lupta cu un urs.

 

  1. Ciobanescul romanesc de Bucovina

O alta rasa de caine romanesc autohton este Ciobanescul de Bucovina, care s-a format in mod natural in aceasta zona. Se spune ca in perioada daco-romana, aceste patrupede erau folosite de catre ciobani pentru a pazi turmele, dar si pentru vanatoare.

Cainele acesta e unul de talie mare, care are o greutate ce poate fi intre 68 si 80 kg si o inaltime de 65-78 cm. Este puternic, robust, cu un corp masiv si un cap puternic. Are ochi mici, oblici, de culoare inchisa si urechi in forma de V, rotunjite spre varf. Coada acestui patruped este una stufoasa, prinsa sus, blana e dubla (strat inferior scurt, des, exterior drept si aspru).

Referitor la culoarea blanii, acesti caini pot fi albi, cu pete negre sau maronii, dar vei putea vedea si exemplare tigrate. Totodata, mai poti intalni si variante albe sau negre in totalitate.

Personalitatea acestui animal este una caracterizata de urmatoarele detalii: inteligenta, voiosie, independenta, calm, echilibru, loialitate, prietenie. Patrupedul reactioneaza foarte rapid cand simte prin preajma necunocuti, atat oameni, cat si animale, si latra puternic, intr-o tonalitate joasa, care se aude de la distante mari.

Aceasta rasa nu necesita prea multa ingrijire, deoarece blana nu i se incalceste. Se periaza din cand in cand, pentru intretinere. Ii place cel mai mult sa fie liber, intr-o curte ingradita si se dreseaza cu usurinta, acest lucru fiind necesar pentru a sti cum sa se comporte.

 

  1. Ciobanescul romanesc Corb

La fel ca alte rase de caini romanesti, si aceasta s-a format in mod natural. Unde anume? In zona Carpatilor Meridionali, mai exact in judete ca Dambovita, Arges, Prahova si Brasov. Numele de Corb este dat de faptul ca acest exemplar are blana neagra in totalitate.

Din punct de vedere fizic, rasa aceasta e una de talie mare, avand o greutate de 50-60 kg si o inaltime de 65-75 cm. Corpul ii este unul robust, puternic, cu un cap solid si un bot conic si ochi migdalati, oblici, de culoare maro. Urechile acestui patruped sunt in forma de V, rotunjite la varf si lasate, coada e stufoasa si gatul e gros si puternic. Referitor la blana, aceasta e in strat dublu. Cel de la exterior este dur, des, iar cel de la interior e scurt si des.

Ciobanescul Corb este un caine activ, vesel si inteligent. El e foarte ascultator, prietenos si curajos. E un animal de paza excelent, motiv pentru care are nevoie sa faca mereu miscare. E bine sa il tii intr-o curte ingradita, pentru ca asa ii va fi cel mai bine. Il poti tine si in apartament, insa, cu conditia sa il scoti mereu afara pentru a se plimba si a alerga.

Exemplarele din aceasta rasa sunt usor de dresat si se imprietenesc foarte usor cu copiii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *