Cazul copilului de trei ani și jumătate din Botoșani, care a murit în ambulanță, a stârnit un adevărat val de reacții. În timp ce tatăl băiețelului se arată revoltat că nu a fost trimis de prima dată o ambulanță cu medic când a fost făcută solicitarea prin 112, reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Botoșani spun că nu ar fi schimbat cu nimic situația dacă era și un medic pe prima ambulanță trimisă.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, Nicuşor Curteanu, a declarat, joi, la Digi 24, că inițial fost trimis un echipaj de ambulanţă tip B cu asistent medical, iar la trei minute dispecerul a reluat legătura cu tatăl copilului şi a întrebat dacă copilul are semne vitale şi s-a confirmat că acesta are puls și respiră.
„Lucrul acesta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj. Având în vederea confirmarea făcută de apelant, precum că copilul respiră şi are puls, familia s-a oferit să iasă în întâmpinare pentru a reduce din distanţă şi s-au întâlnit la jumătatea traseului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă.
„După 20 de minute, atunci când s-au întâlnit, echipajul medical la preluare a găsit copilul în asistolă, adică din punct de vedere medical activitatea cardiacă absentă, pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fără semne vitale. În acel moment a fost cerută o ambulanţă cu medic. Până la sosirea echipajului cu medic s-a efectuat resuscitarea, apoi a fost continuată de către echipajul cu medic”, a explicat Nicuşor Curteanu.
Reprezentantul SJA Botoșani susține că prima ambulanţă a ajuns la copil după 20 de minute de la apel, iar cea de-a doua, după alte 20 de minute, precizând că ar fi fost acelaşi rezultat dacă copilul era preluat de o ambulanţă cu medic.
„Copilul dacă era preluat de o ambulanţă cu medic rezultatul era acelaşi, nu ştim ce s-a întâmplat până la data când a fost preluat copilul. De trei ori a sunat pe traseu pentru a verifica starea şi i s-a spus că copilul respiră şi are puls”, a precizat Nicuşor Curteanu.
Copilul a murit în ambulanță după ce a intrat în stop cardiorespirator
Copilul a fost preluat din Hlipiceni de o ambulanță, dar a intrat în stop cardiorespirator în ambulanță și nu a mai putut fi salvat.
Tatăl copilului este de-a dreptul revoltat de modul în care au acționat cadrele medicale. El ne-a povestit că băiatul a început să se simtă rău miercuri seară, în timp ce se afla cu bunica sa și un unchi. Copilul a început să scuipe sânge, iar rudele au sunat imediat la ambulanță.
A ajuns o ambulanță la locul respectiv, dar băiatul a stat în ambulanță aproape o oră, spune tatăl, pentru că nu avea medic și a așteptat o altă ambulanță cu medic. În drum spre spital copilul a murit.
„A stat o salvare acolo cu el, eu nu am putut să îl iau și a așteptat acea salvare o oră medicul principal cu o altă salvare și băiatul meu a murit pe drum încoace pentru că prima salvare a stat și a frecat buha acolo. Dacă eram eu ajungeam de cinci ori la spital cu el. Eu am făcut 100 de km aseară, ei au făcut 30”, ne-a declarat tatăl copilului, Alexandru Mancaș.
Bărbatul povestește că micuțul nu a avut niciodată nicio problemă de sănătate, dar în ultimele zile era un pic răcit.
„S-a simțit rău, a început să scuipe sânge, ei s-au panicat și au sunat la salvare. L-au luat viu și a ajuns mort la spital. Pe mine mă deranjează că a stat o oră prima salvare ca să vină a doua salvare. De ce nu au trimis medicul? Au trimis un amărât de asistent”, ne-a mărturisit, cu lacrimi în ochi, tatăl copilului.
Acum, bărbatul se pregătește să își conducă copilul pe ultimul drum.
Tatăl lui Rareș, copilul de trei ani, mort în ambulanță la Botoșani, merge până în pânzele albe. Își caută dreptatea în instanță. „Mai am o zi și îmi înmormântez copilul”