Medicul Alin Atudoroae, din cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Botoșani, trage un semnal de alarmă cu privire la supraaglomerarea secției de către persoane cu afecțiuni care pot fi tratate de medicii de familiei. Doctorul se arată exasperat de indisciplina oamenilor atunci când este vorba chiar despre sănătatea lor și susține că mulți nu respectă nicio regulă, nici măcar cea de a purta măștile. Mai mult, deși suntem încă în perioadă de pandemie, aparținătorii pacienților nu țin cont de asta și aglomerează și ei unitatea, din diverse motive.
„Toată lumea așteaptă cu nerăbdare ca lucrurile să revină la normal, adică la fel ca în 2019. Ei bine, este un loc în Botoșani unde lucrurile au revenit la normalul din 2019: UPU… pacienți foarte mulți, aparținători pe holuri, indisciplină, nerespectarea regulilor etc. Oameni cu o groază de drepturi și libertăți, dar fără obligații, măști purtate la mișto mai mult pe barbă”, spune medicul.
Supraaglomerarea secției este cu atât mai greu de gestionat cu cât spațiul pentru pacienții COVID ocupă jumătate din urgență. Acesta îi îndeamnă pe botoșăneni să apeleze la serviciile de urgențe doar atunci când au într-adevăr o afecțiune care necesită intervenție de urgență, altfel să meargă la medicii de familie.
„Deci în momentul de față pacienții cu alte patologii sunt preluați în doar jumătate din spațiul pe care îl aveam disponibil în 2019 (la același nr de pacienți), procesarea testelor durează cel puțin 10 ore, locurile de internare sunt reduse la 30%, zilnic se îmbolnăvesc medicii, asistentele și infirmierii, oameni pe care nu îi poți înlocui a doua zi, se lucrează non stop cu deficit de personal. Va rog (din nou) dacă aveți o problemă de sănătate care poate fi tratată de către medicul de familie nu supraaglomerați UPU. Adresați-vă serviciilor de urgență doar pentru urgențe reale, altfel avem toți de pierdut”, spune medicul.