S-a stins din viaţă poetul botoşănean Shaul Carmel

Poetul Shaul Carmel
Poetul Shaul Carmel

La 31 martie 2011 Shaul Carmel ne-a părăsit pentru totdeauna, trecând în rândul celor drepți.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Biografie:
Se naște la 5 iulie 1937, la Ștefănești – Botoșani. La vârsta de patru ani este alungat în brațele părintelui său, mutilat în Rebeliune, de către Garda de Fier, din orășelul de ”Scaun al Marelui Rabin de Ștefănești”, gonit de țarul Rusiei spre România, Matitiahu Fridman, la a căruli curte a slujit bunicul său. Din partea mamei, provine dintr-o familie de mari cântăreți – familia Shapira: bunicul, Reb Iosală Shapira, s-a dedicat muzicii sinagogale, fiind cantor, iar fratele său, Jean Spiro, cântăreț de muzică clasică, era prim – tenor la Metropolitanul new – yorkez. Încă licean fiind, Saul Croitoriu (Shaul Carmel) debutează în paginile literare ale ziarului ”Clopotul”, din orașul său de adopțiune, Botoșani, ziarul prințului Scarlat Calimachi, supranumit ”prințul roșu”. Ulterior, în anul 1956, debutează editorial în revista ”Iașul literar” cu mănunchiul de versuri ”Raze de soare”. Este silit să părăsască România în numai trei zile, la 21 decembrie 1964.Trăiește în Israel din 1965. Poet, prozator și publicist. Publică în toate ziarele și revistele de limbă română din Israel. Semnează ”Contrapunct” – rubrică de pamflete săptămânale în cotidianul de limbă română ”Vața Noastră”. Editează revista de literatură ”Izvoare”, ajunsă la numărul triplu (42-43-44) în 2007. Este membru în Comitetul Director al Uniunii Asociațiilor de Scriitori din Israel, fostul ei vicepreședinte, timp de 12 ani. Este președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Colaborează la multe publicații literare din România și din alte țări. Este unul din cei patru scriitori evrei de origine română din Israel, recunoscuți ca scriitori moderni, reprezentativi ai limbii române și predați la cursurile universitare din România, începând cu anul 2001.
Note critice
• ”Carmel este un poet remarcabil. Grație înzestrării sale, limba noastră pășește cu demnitate și grație prin nisipul sfânt al Psalmilor și Parabolelor”. (Acad. Șt. Augustin Doinaș)
• ”Îl compar pe Shaul Carmel cu cei mai mari poeți religioși ai secolului trecut, de la rilke la Arghezi”. (Acad. Eugen Simion)
• ”Shaul Carmel este una dintre cele mai de seamă voci ale literelor române din zilele noastre. Este ultimul mare psalmist”. (Prof. Dr. Nicolae Balotă – Nisa, Franța)
• ”Cald și violent, patetic și intim, Shaul Carmel este excelentul poet evreu, sfâșiat de nostalgia sa, dar și de cea a părinților și bunilor săi moldoveni, după marele teritoriu abstract al literaturii române. (Acad. Nicolae Breban)
• ”Ceea ce-l caracterizează pe Shaul Carmel, de la începutul carierei sale literare și până acum, este energia năvalnică, debordantă. El clocotește și izbucnește nestăvilit. Dar există și o continuă năzuință spre purificare, spre înalt”. (Prof. Dr. Iosef Eugen Campus, critic literar – Israel)
• ”Poetul Shaul Carmel cultivă un vers al marii simplități, ceea ce presupune îndrăzneală și riscul de a spune esențialul. Nu oricui îi este rezervată această cotă a performanței. Timbrul liricii lui Shaul Carmel se recunoaște de la distanță, o dovadă că e un poet autentic, situat în linia întâi, exponent al unei direcții majore”. (S. Damian – Heidelberg, Germania)
• ”Shaul Carmel este cel mai evreu poet care poate exista în această țară a evreilor (…) Poet religios în descendența profeților într-o epocă violent nihilistă și agnostică, simplitate patetică și firesc în plin baroc, surrealism și paradox (…) Dumnezeu este în poezia lui Carmel acel partener de dialog, acel Tu al filosofiei lui Martin Buber, acel alter – ego la care poți să-ți raportezi spaimele și neliniștile tale, eventual transformându-le asupra Lui.” (Zoltan Terner, scriitor, critic literar – Israel)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *