Guvernele din întreaga Uniune Europeană au întreprins o serie de acțiuni fără precedent pentru a opri pandemia, pentru a sprijini sistemele naționale de sănătate precum și pentru a compensa impactul socio-economic al acesteia. Deși există similitudini în ceea ce privește măsurile economico-sociale adoptate, acestea au fost totuși specifice fiecărei țări, fiind în concordanță cu posibilitățile bugetare și structura economiei.
Date fiind aceste condiții, vom încerca să realizăm o scurtă sinteză a celor mai importante măsuri adoptate anul acesta de guvernele Europei pentru a sprijini piața împrumuturilor precum și care au fost principalele rezultate ale acestora.
Măsuri similare și măsuri specifice
Conform analiștilor financiari ai LoansProfy Global printre cele mai importante măsuri luate de statele europene menite să sprijine piața împrumuturilor și să asigure stabilitatea macro-financiară se numără: măsuri de politică monetară precum reducerea ratei dobânzii, furnizarea de lichidități băncilor, măsuri privind posibilitatea de a amâna la plată creditele, protejarea întreprinderilor cu măsuri de asigurare a lichidității, scuturi de protecție pentru a asigura creditele furnizorilor companiilor, scheme extinse de garantare a creditelor, oferirea unor garanții de împrumut uriașe sau subvenționarea costurilor fixe a companiilor.
În ceea ce privește subvenționarea costurilor fixe a companiilor, conform LoansProfy în Suedia acestea pot ajunge până la 80 %, dacă se estimează că veniturile companiilor vor scădea semnificativ ca urmare a pandemiei generate de SARS COV-2.
Acțiunile adoptate la nivel european au avut ca scop principal protejarea serviciilor de sănătate și adoptarea de măsuri macro-economice menite să reducă efectele negative cauzate de blocajul impus de starea de urgență din primăvară, când creditarea a înregistrat un declin puternic.
Dacă majoritatea măsurilor adoptate de guvernele țărilor Uniunii Europene au avut ca scop scăderea dobânzilor la credite atât pentru populație, cât și pentru companii, asigurarea fondurilor necesare pentru finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public precum și stimularea apetitului pentru împrumuturi, au existat state în Europa în care au fost aplicate restricții severe în ceea ce privește creditarea. Conform celor menționate de LoansProfy in Finlanda comercializarea directă a creditelor de consum a fost suspendată iar rata maximă a dobânzii a fost redusă de la 20% la 10%.
Principalele rezultate ale acestor acțiuni
Majoritatea domeniilor în care guvernele europene au luat măsuri au fost cele sociale și economice și au avut ca scop protejarea sistemelor și serviciilor de sănătate, protecția socială, protecția locurilor de muncă, a IMM-urilor și a micilor producători, adoptarea de măsuri macroeconomice și coeziunea socială.
Vestea bună pentru piața de credite vine în luna septembrie când volumul creditelor de consum noi s-a apropiat de nivelul înregistrat în septembrie 2019, după ce pe perioada verii scăderile raportate au fost considerabil mai mari, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Spre exemplu, în România, volumul creditelor pentru companii a depășit în septembrie 3,5 miliarde de lei, în timp ce creditele de consum au depășit valoarea de 1,89 miliarde de lei.
Anul acesta întreaga lume a luptat împotriva pandemiei SARS Cov-2 și a consecințelor sale economice și sociale. Această pandemie a evidențiat importanța uriașă a pregătirii pentru situații de criză. În același timp, ne-a arătat că o întârziere a deciziilor îndrăznețe poate fi extrem de costisitoare.