Profesorii botoşăneni nu cedează şi continuă protestele începute în urmă cu mai bine de două săptămâni

Profesorii continua protestele
Profesorii continua protestele

Peste 20 de unităţi de învăţământ rămân, în continuare, închise. Cadrele didactice vor să li se dea salariile integrale, cu tot cu acea majorare obţinută în instanţă de 33%. Liderii celor două sindicate locale din învăţământ au anunţat că marţi vor încerca să poarte noi discuţii cu prefectul Cristian Roman, dar şi cu primarul municipiului Botoşani Cătălin Flutur pe problema salarizării. Sindicaliştii vor să obţină un document oficial din care să rezulte că profesorii vor primi diferenţa de 33% la începutul lunii aprilie, aşa cum a promis ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Am discutat şi cu colegii, iar situaţia rămâne aceeaşi. Încercăm acum să purtăm discuţii şi cu prefectul, dar şi cu primarul„, a spus Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.

Am discutat cu domnul prefect în ideea sistării protestului, cu respectarea salariilor cadrelor didactice, nu trunchiate, ci în procent de 100%. Am promis membrilor noştri de sindicat aflaţi în protest că nu vom accepta sub nicio formă nicio ofertă, iar acum singura variantă pentru a se detensiona acest conflict ar fi alocarea unui avans de 90-92%, ca la Dorohoi, urmând ca în aprilie să se primească diferenţele. Deci, nu se vor plăti acele viramente către stat şi poate, în acest fel, se va ajunge la înţelegere din partea colegilor noştri. Numai că vrem o granţie, ceva oficial, ca să transmitem în şcoli ceva semnat, parafat„, a spus Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar.

Banii nu au intrat încă pe cardurile profesorilor, întrucât, spun liderii de sindicat, trebuie să se facă programări de plată funcţie de garanţiile oficiale pe care speră să le obţină sindicaliştii din partea autorităţilor. Statele de plată vor fi întocmite şi cu majorările salariale obţinute în instanţă, susţin sindicaliştii. Aceştia au avertizat prin nişte adrese directorii de şcoli să respecte legea în acest sens. Profesorii vor ieşi şi marţi în faţa Prefecturii pentru proteste.

One thought on “Profesorii botoşăneni nu cedează şi continuă protestele începute în urmă cu mai bine de două săptămâni

  1. D-lor PROFESORI !
    Ati dat o adevarata lectie de demnitate si spirit civic, dorind in acest moment nu doar acordarea salariilor restante, ci si respectarea principiului Legii in aceasta tara, principiu care este calcat in picioare de actuala guvernare! Cum sa te intorci la catedra in acest moment, umilit si cu capul jos, ce lectie de viata sa primeasca elevii vostri?! Sa-i inveti sa accepte cu umilinta firimiturile aruncate drept pomana de cei ce ne ,,conduc”? Asta se doreste, sa taci si sa accepti bataia de joc. Pana cand?! Profesorii sunt ultima reduta de demnitate in aceasta tara. Daca cedati, atunci nu mai avem sperante in viitor.
    Profesori! Fiti in primul rand oameni, demni si cu principii. In aceste momente se alege pleava de grau. Graul a iesit in fata Prefecturii. Pleava a facut pe furis ore, cedand onoarea pentru cateva sute de lei pierduti la salar. E mare lucru sa fii Om si Profesor.
    Elevi! In aceste saptamani de greva, Profesorii vostri din piata(profesori adevarati, nu ca cei ce au ramas in scoli) v-au tinut adevarate Lectii despre viata, poate cele mai importante din ciclul vostru scolar, lectii de spirit civic si omenie, de demnitate si curaj. Luati-i dret exemplu si aplaudatii. O merita! Veniti in piata alaturi de ei pentru a fi la aceste ORE de EDUCATIE CIVICA, zilnic intre 12-14.
    Parinti! Treziti-va, nu mai fiti manipulati de acuzele celor de la putere. Nu profesorii sunt de vina pentru vacanta copiilor vostri, ci incompetenta celor de la guvernare si a autoritatilor locale care nu au stiut sa gestioneze corect situatia si sa alcatuiasca bugetul educatiei respectand principiul legii si aplicand hotararile judecatoresti. Veniti in piata alaturi de profesori si cereti autoritatilor rezolvarea urgenta a situatiei, nu doar prin plata integrala a salariilor, ci si prin asigurarea fondurilor necesare pana la sfarsitul anului. Altminteri situatia se va repeta in curand.
    E timpul ca invatamantul sa devina cu adavarat o prioritate. Marile state ale lumii s-au dezvoltat doar prin investitia in invatamant si cultura.
    Curaj, PROFESORI, nu cedati, fiti uniti, respectati-va principiile si fiti MODELE pentru elevii vostri. Voi sunteti Formatorii, nu manelistii si politicienii de la televizor.
    JOS PALARIA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *