Sfântul Dumitru Izvorătorul de Mir se prăznuieşte în data de 26 octombrie, conform calendarului creştin ortodox, acesta fiind unul dintre marii sfinţi mucenici, făcător de minuni.
În ziua acestui mare sfânt, femeile nu au voie să se machieze, pieptene ori să facă paradă modei, avertizează tradiția. Cele care fac asta vor primi pedeapsa un an dificil din punct de vedere gospodăresc, iar relația cu soțul nu va fi una ușoară. De aseamenea, înainte cu două zile de Sfântul Dumitru trebuie strânse toate deșeurile, crengile uscate și frunzele pline de noroi din curte. Sfântul Dimitrie este protectorul iernii pastorale, iar în funcție de hărnicia oamenilor, acesta le va da o iarnă blanda sau una năprasnică.
În tradiția populară, Sfântul Dumitru usucă toate plante și dezfrunzeşte codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, există credința că pe 26 octombrie, căldura întră în pământ și gerul începe să îşi arate colții.
Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culcă o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarnă va fi aspră.
Un alt mod de a află încă din 26 octombrie cum va fi iarna este să urmăreșți mersul oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca spre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.
Sfântul Dumitru a trăit la Tesalonic (Salonic, în Grecia de azi) în vremea împăraților Dioclețian și Maximian (284-305). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea să.
Sursa: Realitatea.net