Este în general cunoscută doar de cei care au păşit pragul mănăstirii şi au răspândit vestea existenţei acestei icoane, prin viu grai. De altfel la Sihăstria Voronei se ajunge doar pe un drum forestier, prin mijlocul unei păduri dese străbătute de căprioare şi mistreţi. Icoana, cunoscută şi ca făcătoare de minuni, este păstrată cu sfinţenie în biserica principală a mănăstirii, cu hramul „Buna Vestire“, chiar în apropierea altarului.
Renumita icoană de la Sihăstria Voronei are dimensiuni mari şi o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul. Aparent o reprezentare clasică în lumea creştină. Specialiştii, însă, dar şi ieromonahii spun însă că icoana de la Sihăstria Voronei este o reprezentare unică în lume. Şi asta fiindcă Fecioara este înfăţişată ţinând de mână copilul Iisus. Totodată Fecioara Maria merge împreună cu copilul, dând impresia unei deplasări în pas alert.În judeţul Botoşani, la mănăstirea Sihăstria Voronei, un vechi schit ridicat de sihaştrii ruşi, se află o icoană unicat în lume. Ea îi reprezintă pe Fecioara Maria şi pe copilul Iisus Hristos într-o ipostază unicat. A fost realizată acum două secole de un călugăr care avea mai mult de 100 de ani.
Una dintre semnificaţiile unicat este aceea că aici Sfânta Fecioară Maria simbolizează grija mamei care îşi poartă de mână copilul ghidându-i paşii în viaţă, către menirea sa. Este grija pe care mama i-o poartă pruncului. Totodată este o reprezentare nemaiîntâlnită a copilului Iisus Hristos, zugrăvit la o vârstă atipică în iconografie. De obicei, Pruncul apare sub forma unui copil de numai câteva săptămâni sau luni. Aici este un copil de aproape 4-5 ani, capabil să meargă şi cu trăsături bine conturate.
Icoana de la Sihăstria Voronei este considerată de altfel o adevărată făcătoare de minuni, capabilă să prevestească dezastrele. Călugării spun că în anii `80, icoana a prevestit un cutremur. Mai precis, în preajma cutremurului, icoana a început să plângă cu lacrimi reale. Acesta ar fi modul în care icoana ar prevesti dezastrele. Totodată icoana ar face minuni celor care se roagă cu smerenie în faţa ei. Icoana a lăcrimat în repetate rânduri, anunţând credincioşii de suferinţe. Ultima dată s-a întâmplat asta – aşa cum spune şi stareţul – în urmă cu 16 ani. La Sihăstria Voronei, icoana nu este singura făcătoare de minuni. Aici se află şi moaştele sfântului Onufrie, un călugăr rus canonizat la Vorona. Ieromonahul, un bogat conducător de provincie în zona Ucrainei, a renunţat la tot şi s-a făcut călugăr în zona Voronei, în secolul al XVIII-lea. S-a însingurat în codrii Voronei şi locuia într-o peşteră din apropiere. A fost înmormântat la Schitul Sihăstria Voronei. Atunci au început să apară minunile.
Sursa: Adevarul.ro