În satele și orașele sărace ale României, candidații și campania electorală ajung mai greu. Mihai Eminescu e un sat din Botoșani în care mai trăiesc doar câțiva bătrâni. Nu și-au mai văzut primarul de 4 ani, iar pe candidați spun că îi vor afla direct la urne, de pe buletinele de vot.
Și tot în Botoșani, în cel mai estic oraș al României, Ștefănești, oamenii trăiesc ca în comunism. Nu au canalizare, nici asfalt, iar în blocurile gri din centrul localității, se încălzesc iarna cu lemne.
Tinerii au părăsit localitatea, sătui de promisiunile și proiectele politicienilor.
În satul Mihai Eminescu din Botoșani trăiau acum 30-40 de ani, aproape o sută de familii. Acum a mai rămas o mână de oameni.
Șapte bătrâni singuri în poarta cărora niciun candidat la alegerile locale nu s-a gândit să-și ducă mesajul electoral. Prea lung drumul pentru 7 voturi!
Votul lor nu contează pentru niciunul dintre candidați
Satul unde Mihai Eminescu a poposit în timpul vieții de câteva ori, a încremenit în uitare. Până și bustul marelui poet, în jurul căruia se adunau o dată pe an copiii de școală, să recite poezii, e înconjurat de buruieni și… de stupi de albine.
Un necunoscut i-a abandonat acolo, dar nici autoritățile nu s-au deranjat să-l găsească pe proprietar. Puținii localnici își doresc o mâna de gospodar în sat.
Dacă ei ar fi primari pentru o zi, ar ști de unde să înceapă muncă. Nu se aude nimic despre campania electorală și candidați nici în Ștefănești. Un oraș pe hârtie, care în realitate e o localitate săracă cu câteva blocuri comuniste în centru, înconjurate de case și drumuri de pământ.
Pe zidurile scorojite ale blocurilor se ridică de la ferestre coșuri de fum. Aici oamenii de la bloc se încălzesc iarnă cu sobe și visează, în fiecare an electoral, că civilizația va ajunge și pe stradă lor.
Ștefănești, primul oraș al Uniunii Europene de la granița de est
Puținii tineri care au mai rămas în oraș spun că vor merge la vot doar cu speranța că viitorul primar le va da un loc de muncă. Sunt singurii care se mai opresc în fața afișelor electorale cu numele candidaților.
În Ștefănești, de ani întregi șomajul a devenit normalitate. În primul oraș al Uniunii Europene, de la marginea răsăriteană, praful sărăciei se ridică de mai bine de 16 ani pe ulițe, în urma căruțelor.
Sursa: antena 3