De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit la Mănăstirea Cozancea din județul Botoșani. Sâmbătă, a fost târnosit altarul de vară din curtea ansamblului monahal.
„Când pleacă cineva la Cer, noi spunem că ne-a părăsit. Maica Domnului, plecând la Cer, nu ne-a părăsit. Ea este înțeleasă și cinstită ca o prezență permanentă în tot timpul și în tot locul, care ocrotește cu preasfântul său acoperământ pe tot creștinul care vine la dânsa”, a spus ÎPS Teofan.
Mănăstirea Cozancea este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Sulița, județul Botoșani.
Prima biserică a fost construită din lemn de către trei pustnici cazaci, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. După circa 30 ani, în anul 1684, paharnicul Constantin Balș a construit cea de a doua biserică de lemn, aproape de malul Jijiei. Biserica de zid a fost construită de către boierul Vasile Balș, în anul 1732, pe valea Cozancea. Schitul a fost închis de către comuniști în anul 1960, fiind redeschis în anul 1983.
De-a lungul timpului, mănăstirea a păstorit și schiturile Coșula, Balș, Zosin și Șoldana.
Într-această mănăstire și-a început viața monahală atât părintele Paisie Olaru – care a viețuit aici primii 26 ani de viață monahală, cât și părintele Cleopa Ilie – care a viețuit aici primii 3 ani de viață monahală.