Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la Botoşani: 230 de persoane suferă de această boală în judeţ

Medici si parinti ai copiilor cu Sindrom Down au discutat despre problemele acestora
Medici si parinti ai copiilor cu Sindrom Down au discutat despre problemele acestora

Pentru a marca acest eveniment, pe Pietonalul Unirii, elevi ai Colegiului Naţional „A.T.Laurian” au realizat inimi umane în semn de solidaritate, iubire şi admiraţie faţă de persoanele care au acest sindrom. De asemenea, luni seară, la Teatrul „Mihai Eminescu” va fi organizat un spectacol caritabil sub genericul „Nu trece pe lângă mine indiferent”, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, sărbătorită în fiecare an pe 21 martie. Momentele artistice vor fi asigurate de copii din şcoli şi grădiniţe. Potrivit statisticilor, la nivelul judeţului Botoşani sunt în jur de 150 de copii cu vârste între 0-18 ani cu acest sindrom la care se adaugă alte 80 de persoane adulte, cu vârsta de peste 18 ani.

Suntem bucuroşi, noi, ca părinţi, că este primul an când Ministerul Sănătăţii celebrează această zi şi sperăm ca în comunitatea botoşăneană să rămână întipărită cât de puţin această zi. Este o zi a persoanelor cu Sindromul Down, nu sunt oameni bolnavi, ci cu sindrom Down. Marea majoritate a acestor persoane sunt în familie, pentru că nu există un centru de zi, nu există şcoală adecvată, pentru că ei comunică mai greu, unii au un retard mintal mai accentuat şi atunci au nevoie de o îngrijire specială. Suntem bucuroşi că în ultimul timp sunt acceptaţi în grădiniţe şi şcoli normale, restul în şcoală specială„, a precizat Silvia Griciuc, preşedintele Asociaţiei Părinţilor cu Sindrom Down.

O statistică prezentată luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de reprezentanţii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani, arată faptul că nu sunt mai mult de patru cazuri pe an de copii născuţi cu Sindromul Down, raportat la unu număr de naşteri de 3.300 pe an.

Nu sunt frecvente aceste cazuri. Noi, medicii, considerăm că este o boală genetică. Atunci când se naşte un copil cu Sindrom Down, iar părinţii când primesc informaţia prima dată sunt şocaţi, pentru că implică o înţelegere deosebită a acestei afecţiuni, o grijă şi o îngrijire specială a acestor copii„, a precizat Rodica Tănăsache, medic la Maternitatea Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *