Un grup de elevi de liceu din nordul extrem al Moldovei îşi pun la bătaie alocaţiile şi banii de buzunar pentru a-i ajuta pe nevoiaşii din satele Botoşaniului. Au ajutat deja mai mult familii, cu haine şi mâncare. Judeţul Botoşani este unul dintre cele mai sărace din România. În special este vorba de zona rurală a Botoşaniului şi a Dorohoiului, locuri în care mulţi oameni trăiesc din agricultura de subzistenţă sau mai rău din munca cu ziua sau ceea ce le oferă statul. Tot mai mulţi ajung la sărăcie lucie, locuind cu mulţi copii în case de chirpici care stau să cadă pe ei, scrie Adevarul.
Tocmai pentru a-i ajuta pe aceşti oameni să supravieţuiască dar mai ales pentru a le oferi o şansă copiilor din aceste familii sărace, un grup de elevi din zona Dorohoi-Şendriceni s-au unit şi cu banii din alocaţii cumpără haine, alimente, rechizite sau chiar medicamente, în cazul bătrânilor singuri şi nevoiaşi. Îşi spun ”Voluntari Dorohoi“ şi majoritatea au vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.
Toată povestea a început acum câteva luni. Vlad Anghel un elev de 18 ani la Liceul Tehnic din comuna Şendriceni, un tânăr care se pregăteşte să devină tehnician veterinar, a vrut să-şi doneze banii pe care-i avea în buzunar dar şi alocaţia pe acea lună, unei familii de oameni săraci. Mai ales unei familii cu copii care nu-şi permiteau rechizite pentru şcoală sau mici bucurii. Puşti de la ţară care nu-şi permiteau nici măcar în îngheţată.
”M-a impresionat până la lacrimi. Adică, eu dădea banii pe care-i aveam pe chestii inutile, iar oamenii ăia nu aveau ce mânca. Am avut parcă aşa o fulgerare, un gând că trebuie să îi ajut cumva. Eram cu nişte prieteni şi am zis: <haideţi mă să ajutăm cum putem>”, spune Vlad Anghel.
Deşi nu au făcut mare caz de activitatea lor de voluntariat, tot mai mulţi elevi din Dorohoi sau Şendriceni, mulţi copii de la ţară la rândul lor, au început să se implice în acest proiect şi să-şi folosească banii de buzunar sau alocaţiile pentru a cumpăra mâncare şi haine nevoiaşilor. Până în prezent sunt 30 de elevi sau absolvenţi care îşi pun la bătaie fondurile şi merg să doneze în special bătrânilor săraci sau copiilor nevoiaşi. Culmea mulţi dintrei cei care fac aceste gesturi umanitare, nu sunt bogaţi, din contră.
”Nu mă aşteptam să fie oameni atât de săraci care să doneze. M-a impresionat treaba asta. În general pentru noi este o experienţă uluitoare. Nu credeam că există atâta durere şi lacrimi şi sărăcie. De mult ori plâng la cazurile de genul ăsta şi nici nu mă mai feresc. Mă impresionează tare de tot şi cred că am luat cea mai bună decizie din lume făcând asta”, mai spune Robert Adăscăliţei.