Un raport al Curtii de Conturi arata mai multe nereguli descoperite la 14 unitati administrativ-teritoriale din judet dupa operatiunile de audit efectuate.
Spre exemplu, la Primaria Suharau, inspectorii de la Curtea de Conturi au aflat ca s-au alocat fonduri pentru constructia unor podete in satele din comuna si chiar s-a receptionat lucrarea, desi nu a fost finalizata. Proiectul era in valoare de 2,1 milioane lei si lucrarea, potrivit procesului verbal de receptie, era finalizata de pe 15 octombrie 2009. In fapt, nici la jumatatea anului trecut lucrarile nu erau finalizate, inspectorii estimand ca mai trebuiau executate lucrari de 797.000 de lei. Prejudiciul estimat de inspectori se ridica la 1,3 milioane lei.
Mai mult decat atat, constructiile au fost demolate, lucrarile fiind prost efectuate, nerespectand proiectul.
Primarul a recunoscut neregulile si a venit cu o explicatie. Marcel Chelaru a precizat ca de fapt podetele nu au putut fi executate la dimensiunile indicate de proiectant si s-au facut mai mici, dar pentru a compensa acest lucru, constructorul s-a angajat sa mai faca doua podete pe langa cele prevazute in proiect. „Acum podetele sunt chiar mai bune decat prevede proiectul. Proiectantul a trecut niste dimensiuni dar s-a grabit, nu se putea executa fizic lucrarea la acele dimensiuni„, a declarat primarul comunei. Acum edilul sustine ca lucrarile sunt aproape finalizate, iar prejudiciul a fost recuperat.
Avansuri achitate ilegal
In cazul comunei Copalau, prejudiciul a fost estimat in urma controlului la 521.000 de lei. In fapt s-a descoperit ca au fost efectuate plati in cadrul mai multor proiecte de investitii, desi lucrarile nu erau efectuate. Proiectele de investitii in neregula privesc „Canalizare menajera si statie de epurare”, unde s-a platit in avans 397.000 de lei, „Modernizare drumuri comunale” cu un prejudiciu de 63.000 de lei si „Reabilitare drumuri prin impietruire” cu o suma de 61.000 de lei
Primarul comunei sustine ca lucrurile au revenit la normal dupa ce constructorul a finalizat obiectivele prevazute in contract. „Investitiile mentionate au fost finalizate acum si nu mai este nicio problema”, a explicat Marius Ceplinschi, primarul comunei.
Auditul la comuna Pomarla a descoperit nereguli de acelasi gen. Primaria a platit lucrari cu un an si patru luni inainte de a fi executate efectiv. Mai exact, primaria a contractat un constructor din judetul Iasi pentru realizarea unei baze sportive si a inceput sa faca plati de la sfarsitul anului 2008. Acestea au continuat si in 2009, iar lucrarile au inceput efectiv la sfarsitul lunii martie 2010. Prejudiciul estimat a fost de 172.000 de lei.
Lucrari platite de doua ori la Dorohoi
Si in Dorohoi auditorii au constatat un prejudiciu de 2,2 milioane lei dupa ce lucrarile la un program cu finantare europeana ce privea reabilitarea sistemului de alimentare cu apa au fost platite de doua ori. Mai exact, dupa ce au fost montate o parte din conducte s-a constatat ca lucrarile nu erau executate dupa indicatorii de calitate si au fost inlocuite, platindu-se in plus 1,8 milioane lei si nimeni nu a fost tras la raspundere. Lucrarile au fost executate de o firma turco-greaca ce asigura si servicii de consultanta. Si pentru aceste servicii a incasat mai mult decat trebuia, iar dupa calculul penalitatilor s-a ajuns la un prejudiciu de 2,2 milioane lei.
Primarul Dorin Alexandru a sustinut ca de fapt programul s-a desfasurat la nivel de minister, constructorul fiind desemnat de Capitala. Acum Ministerul Dezvoltarii a dat in judecata firma constructoare pentru recuperarea prejudiciului, iar primaria este parte in proces. Proiectul a fost pana la urma finalizat.
Vina aruncata pe contabili
La un alt obiectiv, respectiv constructia de podete in Pomarla, Hulubesti si Racovat, inainte de incheierea contractului de lucrari constructorul a primit un avans, cauzand un prejudiciu de 45.000 de lei.
Primarul comunei, Dumitru Chelaru, a sustinut ca de fapt a fost o greseala contabila din partea constructorului. Edilul a explicat ca in contabilitatea firmei de constructii nu s-a trecut la timp efectuarea lucrarilor, transele primite figurand astfel ca avans. Mai mult decat atat, acesta sustine ca legislatia este gresita in privinta investitiilor. „Asa se lucreaza dintotdeauna, nu am facut nimic ilegal. Pentru ce s-a dat avans, firma a platit penalitati„, a conchis Dumitru Chelaru.
Nereguli de milioane de lei
Printre primariile gasite in neregula la obiectivele de investitii se numara Unteni cu un prejudiciu de 138.000 de lei, Mihai Eminescu cu 72.000 de lei, Dobarceni cu 70.000 de lei, Todireni cu 54.000 de lei, Cordareni cu 35.000 de lei, Mihaileni cu 30.000 de lei, Prajeni 8.000 de lei, Vorona 5.000 de lei si Durnesti 4.000 de lei.
In total la 14 unitati administrativ-teritoriale s-au efectuat plati in avans de 2,8 milioane lei, exceptand Dorohoiul, unde prejudiciul figureaza la nivel central.
Sursa: Monitorul de Botosani