Sub coordonarea primarului Cătălin Mugurel Flutur, direcțiile și serviciile din subordinea municipalității botoșănene, ca și societățile din subordinea Consiliului Local au pregătit în detaliu trecerea de la starea de urgență, care expiră în noaptea de joi spre vineri, la ora 00,00, la starea de alertă care urmează să intre în vigoare pe tot teritoriul României.
Toate măsurile adoptate de la nivel central cu referire la obligațiile ce le revin autorităților locale pe timpul stării de alertă vor fi transpuse în practică întocmai la Botoșani. Trecerea la starea de alertă se va realiza, în municipiul nostru, treptat și gradual.
Începând de vineri dimineață, toate parcurile din municipiu vor fi redeschise. Pentru asigurarea condițiilor de siguranță necesare în contextul epidemiei de coronavirus, parcurile au fost igienizate și dezinfectate cu ajutorul angajaților Direcției Edilitare și ai Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement. La intrarea în parcuri, au fost montate panouri informative cu regulile pe care trebuie să le respecte toți cei care pătrund în aceste spații. Botoșănenii vor afla, astfel, cum vor putea să stea pe băncile din parc pentru respectarea distanțării sociale: câte o persoană, excepție făcând cazul în care este vorba de membri ai aceleiași familii, care pot fi în număr de până la trei pe aceeași bancă.
În perioada următoare, activitățile de agrement desfășurate în mod obișnuit în Parcul Mihai Eminescu vor fi reluate. În această categorie se înscrie, de exemplu, mersul cu barca sau hidrobicicleta pe lacul din mijlocul parcului, activitate care nu presupune apropierea fizică a mai multor persoane, fiind asigurată așadar distanțarea socială.
Parcurile de joacă pentru copii de pe raza întregului municipiu vor rămâne închise.
Transportul în comun, cu tramvaie și microbuze, va reveni la programul dinaintea stării de urgență, în funcție și de numărul de călători constatat.
Parcul de Agrement Cornișa va fi redeschis într-o primă etapă, în zilele următoare, pentru promenadă, urmând ca alte activități să poată fi reluate gradual ulterior.