Firmă vândută pe milioane de euro azerilor

socar petroleumPachetul majoritar de actiuni al societatii botosanene Romtranspetrol a fost achizitionat de compania petroliera de stat SOCAR din Azerbaidjan. Potrivit unor informatii neoficiale, tranzactia a vizat preluarea a 90% din actiuni, diferenta ramanand la actionarul botosanean Doina Berescu, insa suma nu a fost facuta publica. O prima masura luata de noul actionar majoritar a fost schimbarea denumirii firmei in SOCAR Petrolium.

Societatea botosaneana, axata pe comercializarea produselor petroliere in 14 statii din Neamt, Suceava, Iasi si Botosani, a inregistrat un declin in ultimii ani, cifra de afaceri scazand, potrivit informatiilor oficiale, de la 14 milioane de euro in 2008 la 9,5 milioane euro in 2009.

Greutatile financiare au facut ca societatea sa incheie contracte de concordat preventiv cu cei mai mari creditori, printre care si Consiliul Local Botosani, unde inregistra o datorie de aproape 559.000 de lei. Potrivit legislatiei, concordatul preventiv este un contract incheiat intre debitor si creditor, in care prima parte propune un plan de redresare in schimbul suspendarii masurilor de executare silita.

In total firma inregistra datorii de 29,1 milioane lei, cele mai mari fiind la institutiile financiare, dar si la bugetul de stat, respectiv 2,8 milioane lei. Activele societatii au fost evaluate la 30,3 milioane lei in momentul incheierii contractului cu creditorii, iar creantele de la clienti ajungeau la 10 milioane de lei.

„Pentru depasirea starii de dificultate financiara, inca din luna martie 2010 am inceput negocierile cu SOCAR. Din contravaloarea pachetului de actiuni se vor achita toate datoriile catre partenerii nostri atat financiare, cat si comerciale, precum si toate debitele fiscale”, se arata intr-un document al Romtranspetrol.

Mai mult decat atat, tranzactia a adus si capital de lucru, noul actionar majoritar avand un plan de dezvoltare. In viitorul apropiat urmeaza rebranding-ul statiilor ceea ce presupune chiar si lucrari de modernizare. Strategia de dezvoltare constituie printre altele infiintarea a 10 statii mobile si dezvoltarea unui model de franciza pentru benzinarii particulari.

Suma tranzactiei nu a fost facuta publica, insa informatiile neoficiale arata ca ar fi vorba de milioane de euro.

Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *