Doi poliţişti din Botoşani, amendaţi de ANI pentru nedepunerea declaraţiei de avere

politist Botosani
politist Botosani

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a amendat doi poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani pentru nedepunerea declaraţiei de avere. Inspectorii de integritate au efecturat verificări a documentelor transmise de toţi angajaţii statului care ar fi avut obligaţia de a depune declaraţii de avere. În urma verificărilor, poliţiştii botoşăneni, alături de alţi peste 500 de funcţionari ai statului din ţară, au fost sancţionaţi.

ANI nu a făcut public cuantumul amenzilor, nici numele poliţiştilor amendaţi, însă a anunţat că, procedural, ar urma să verifice averile acestora.

Potrivit legii, toţi poliţiştii trebuie să depună declaraţii de avere.

Nedepunerea declaraţiei de avere şi a declaraţiei de interese în termenele prevăzute de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, conform dispoziţiilor art. 29  din Legea nr.176/2010 .

BotosaniNews a solicitat ANI detalii suplimentare cu privire la poliţiştii sancţionaţi, însă oficialii agenţiei au refuzat să ofere detalii suplimentare. Iată ce au răspuns:

„Referitor la datele solicitate,  vă informăm că odată cu aplicarea sancţiunii,  Agenţia  Națională de Integritate poate declanşa din oficiu şi procedura de evaluare cu privire la situaţia averii existente pe durata exercitării demnităţilor şi funcţiilor publice, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor persoanelor care fac obiectul Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative. Drept urmare, până la soluţionarea procedurii de evaluare, instituţia nu poate furniza informaţiile cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenţiei, respectând astfel principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, “legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *