Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, arata ca cel mai probabil mall-urile nu vor fi printre primele deschise dupa data de 15 mai. El a mai spus ca, in zonele unde sunt focare, restrictiile nu vor fi relaxate, precizand ca Suceava, primul oras in care a fost instituita carantina, va trebui sa mai suporte masurile pana se rezolva problema, informeaza ziare.com.
Arafat a fost intrebat duminica seara, la Digi24, daca mall-urile vor fi redeschise dupa 15 mai.
„Nu foarte repede, nu stiu. Vor fi masuri care vor fi luate in prima faza, dupa 15, dupa care asteptat 15 zile, dupa care 14 zile, dupa care luate urmatoarele masuri. Nu cred ca mall-urile vor fi printre primele masuri luate.(…)
Unde ai loc de aglomeratie mare si nu este esential, inca se asteapta in prima faza. Lumea nu stie cum va fi, noi nu stim daca dupa primele masuri vom vedea o crestere, vom vedea o stabilitate sau daca suntem in scadere sau continua scaderea sau continua aceasta stabilitate in dinti de fierastrau.
Vedeti… intr-o zi suntem cu un numar de cazuri, in alta zi cu altul si suntem asa acum, nu suntem cu un trend in fiecare zi mai putin de celalalt.
Noi nu stim cand se iau masurile de relaxare, daca vom incepe sa vedem o crestere sau va continua modul in care acum evolueaza boala”, a transmis Arafat.
Cum facem cu transportul in comun
El a spus ca, pentru evitarea aglomeratiei la metrou sau in mijloacele de transport in comun, acestea trebuie sa fie suplimentate. De asemenea, o alta masura pentru evitarea aglomeratiei este ca nu toti angajatii sa vina la serviciu de la aceeasi ora si sa nu plece toti in acelasi timp.
„Trebuie analizat daca in zonele unde avem metroul aglomerat sau autobuzele aglomerate, se impune suplimentarea lor, chiar daca va fi un cost. (…) Ca sa previi asta trebuie sa pastrezi anumite lucruri la locul de munca.
Adica nu toata lumea trebuie sa lucreze acasa si nu toata lumea la ora 9 la lucru sau la 8. Unii sa vina la 8, unii la 9, unii la 10 si sa ii invatam sa nu plece mai devreme. Toti cei care vin la 10 sa plece la 9 de acasa, cei care vin la 9 sa plece la 8 de acasa”, a explicat seful DSU.
Ce se intampla cu avioanele
El a fost intrebat si daca izolarea la domiliciu si carantina vor fi pastrate.
„Nu vad cum sa fie lasate din momentul cand avem alte zone care sunt inca intr-o situatie grava. Decizia legata de transporturile aeriene nu o putem lua noi, va fi o decizie europeana. Pentru ca industria transportului aerian sa zicem va trebui sa se adapteze.
Ce vom face? Scanam oamenii inainte sa se urce in avion si cine e bolnav nu il lasam sa urce? Asta ar fi o solutie foarte buna pentru a-i proteja pe cei care sunt in avion. Punem locuri libere intre oameni in avion, astfel incat sa nu stea unul langa celalalt si sa ne trezim ca se transmite infectia pentru ca stau aproape.
Astea toate sunt masuri care trebuie gandite. Pentru ca avionul costa, daca tu vii si reduci locurile cu 30% ca sa pastrezi o distantare sociala sau cu 40%, e posibil sa creasca pretul biletelor. Sunt mai multe aspecte care trebuie discutate foarte serios”, a explicat Arafat.
Relaxare diferita in zonele de focar
El a mai spus ca zonele unde sunt focare nu se vor relaxa in acelasi timp cu restul localitatilor.
„Focarele care exista, daca raman focare pe perioada respectiva, se vor trata diferentiat. Trebuie sa acceptam ca, in momentul in care incepi relaxarea, focarele existente sa fie intarziate sau, daca apar focare, sa fie izolate si aplicate masuri cu focarul respectiv.
Daca avem focare care ne atrag atentia si aici, iarasi, pe baza analizelor epidemiologice, aceste focare pot sa astepte mai mult decat restul. Daca nu e rezolvata Suceava, nu poti sa relaxezi. Suceava sa mai suporte un pic masurile pana se rezolva problema acolo. Altfel relaxezi totul si focarul respectiv sa devina periculos pentru zona limitrofa lui si largim focarul in loc sa il controlam.
Fie unele zone nu se relaxeaza de la inceput, fie ca unele zone, dupa relaxare, daca apare un focar, acolo sa fie limitate pe parcurs”, a precizat Arafat.