„Istoria teatrului la Botoşani”, incursiune în trecutul teatrului botoşănean

Lansarea cărţii "Istoria teatrului la Botoşani"
Lansarea cărţii "Istoria teatrului la Botoşani"

Profesorul şi istoricul Ştefan Cervatiuc a lansat, sâmbătă seară, o cercetare despre trecutul teatrului din Botoşani. Ea este publicată într-o carte sub titlul „Istoria teatrului la Botoşani” şi face trimitere la perioada 1900- 1924. Acesta este cel de-al doilea volum al „Istoriei teatrului la Botoşani”, după ce primul a tratat perioada cuprinsă între 1838 şi 1944.  Practic, al doilea volum cuprinde informaţii despre înfiinţarea primului teatru la Botoşani, în 1912, pentru că, până la acea dată, aveau loc reprezentaţii pentru „elita” Botoşaniului în spaţii impropri şi cu trupe venite dinafara Botoşaniului.

Atât autorul, cât şi scriitoarea Lucia Olaru Nenati, care a prezentat cartea, subliniază faptul că publicul din Botoşani era un rafinat cunoscător al fenomenului „teatru”, poate cel mai rafinat din ţară. Ei susţin că, dacă un spectacol avea succes la Botoşani, el putea fi susţinut pe orice scenă din ţară sau din lume.

În mentalul colectiv al acestui public extraordinar, a apărut o nevoie arzătoare, o nevoie cronică de a avea şi noi un teatru. Se întâmplă aici la Botoşani un lucru care nu s-a întâmplat în alte oraşe. Se întâlnesc nişte oameni, încpând cu acel director de bancă, Hariton Haritonovici, cu un fost primar, adună în jurul lor, ca nişte factori coagulanţi, alte personaje, elita Botoşanilor, şi le vin nişte idei colosale şi înfiinţează o societate „Societatea anonimă”. Actul de constituire al acestei societăţi, care avea capital de 300.000 de lei şi 68 de acţionari, se semnează în februarie 1912„, a precizat Lucia Olaru Nenati, care a subliniat că teatrul actual s-a construit pe un teren pus la dispoziţie gratuit de Primărie, iar proiectul a fost conceput, de asemenea, gratuit de un arhitect. 

Teatrul, asemănător celui din Viena, cu loje de catifea şi o acustică deosebită,  a fost finalizat în 2014, însă a fost distrus printr-un bombardament în 1944.

Eu nu am avut ambiţii mari. Am vrut să pun o pietricică la ceea ce s-a petrecut în Botoşani în anii trecuţi, despre care nu se mai ştie nimic. Cine mai ştie artiştii mari care au fost la Botoşani? Până acum nu se ştia nimic depsre ceea ce a fost în Botoşani din punct de vedere al spectacolelor, de teatru, de operă, de operetă şi concerte„, a afirmat autorul.

Tot sâmbătă seară a fost lansată şi cartea „Recapitulare” semnată de regizorul artistic al teatrului Mihai Eminescu, Constantin Adam.

Lansare carte Constantin Adam
Lansare carte Constantin Adam (centru)

Mesajul pe care îl transmit cititorilor acestei cărţi este că nu trebuie să uităm că suntem români. Reacpitulare înseamnă practic revenire la normalitate. În momentul în care dispare sentimentul patriotic înseamnă că dispărem ca naţie„, a spus Adam

Evenimentul, la care au participat numeroşi oameni de cultură, a avut loc la Teatrul „Mihai Eminescu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *