Mai mulți botoșăneni au plecat la muncă în Germania. „Decât să stăm închiși în casă, mai bine mergem să muncim la câmp”

Mai multe avioane cu lucrători sezonieri, printre care și mulți botoșăneni, au plecat și sâmbătă, 11 aprilie, de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca spre Germania, în pofida restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei cauzate de noul coronavirus, scrie ziarulfaclia.ro.

În parcarea aeroportului clujean așteptau încă de la primele ore ale dimineții sute de persoane pentru a fi îmbarcate în avioane pentru a ajunge în Germania. În prima parte a zilei au fost efectuate cinci zboruri, iar alte două curse au decolat în cursul după amiezii, una spre Baden Baden și o alta spre Nurenberg. Alte 13 avioane au plecat joi de pe aeropeortul clujean cu muncitori care să ajute la strângerea recoltelor de primăvară din Germania iar vineri au fost operate șapte astfel de zboruri. După ce în cursul zilei de joi, peste 1800 de persoane s-au înghesuit în parcarea aeroportului clujean pentru a ajunge la porțile de îmbarcare, vineri și sâmbătă autoritățile au luat măsuri pentru a se respecta prevederile privind distanțarea socială. Astfel, oamenii au fost obligați să stea la o distanță de aproape doi metri unul de altul și să intre câte unul în terminalul de plecări. Muncitorii sezonieri se declară mulțumiți de faptul că în această perioadă extrem de complicată, când aproape un milion de români au rămas fără locuri de muncă, pot merge să lucreze pentru a-și întreține familiile.

George Acostoaie are 46 de ani și vine din localitatea Văculești, județul Botoșani. El spune că a ales să meargă la muncă în agricultură în Germania deoarece acasă nu are unde să lucreze pentru a-și putea crește cei doi copii. „Am fost și anul trecut la muncă în agricultură în Germania și am fost foarte mulțumit. Sper să fie la fel de bine și anul acesta. Dacă rămân acasă nu am cum să-mi întrețin familia. Și la noi e nevoie de forță de muncă în agricultură însă se plătește foarte prost. Așa mai bine plec câteva luni și știu că mă aleg cu ceva”, explică bărbatul. Monica Cujba are 36 de ani și spune că a venit tot din județul Botoșani, comuna Hilișeu-Horea.

„Decât să stăm închiși în casă, mai bine mergem să muncim la câmp. Nu mă sperie munca și nu e nicio rușine să lucrezi în agricultură, mai ales acum când la noi, în România, se închid zilnic sute sau chiar mii de firme iar oamenii rămân fără slujbe”, susține femeia.

80.000 de români sunt așteptați la strângerea recoltei din Germania

Agenția de presă germană DPA a relatat zilele trecute că România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara, în pofida crizei, iar guvernul german a ajuns săptămâna trecută la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiţii stricte, sosirile urmând să aibă loc pe parcursul lunilor aprilie şi mai.

Totodată, într-una dintre ordonanțele emise de autoritățile române pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus și restrângerea libertății de mișcare a românilor a fost inclus un articol care permite transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state. „(1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale.”, se precizează în  Ordonanța nr. 7, din 4 aprilie 2020.

Potrivit dpa, un total de 20.000 de lucrători agricoli au fost înregistraţi până acum, a declarat la Koln o purtătoare de cuvânt a companiei Eurowings. Primele zboruri transportând muncitori agricoli sezonieri români în Germania, pentru a ajuta la strângerea recoltei de primăvară, în ciuda închiderii graniţelor din cauza pandemiei de coronavirus, au aterizat joi pe aeroporturile din Berlin şi Düsseldorf.

Lucrătorii au fost supuşi unui control medical la aeroport înainte de a intra în izolare efectivă în timpul lucrului la ferme.

Zborurile charter au fost plătite de companii agricole şi au ca scop transportul lucrătorilor agricoli pentru strângerea recoltei de primăvară, în special pentru culturile de sparanghel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *