Europarlamentarul Cătălin Ivan cere Guvernului să rezolve problemele profesorilor din Botoşani

Cătălin Ivan la sediul PSD Botoşani
Cătălin Ivan la sediul PSD Botoşani

Europarlamentarul social-democrat, Cătălin Ivan, cere Guvernului deblocarea de urgență a situației privind plata salariilor profesorilor din județele Suceava și Botoșani, asta după ce autoritățile au declarat că nu mai au bani decât pentru acoperirea a 30% din remunerații, se arată într-un comunicat al deputatului european. Deja, reprezentanții FSLI au anunțat proteste ample, nu mai puțin de 13 mii de dascăli din judeţele amintite avertizând că își vor întrerupe activitatea.

 Din nefericire, toată această situație mă duce cu gândul la celebra carte a lui Marquez: Cronica unei morți anunțate. Cu toții am anunțat că noua Lege a Educației va îngropa învățământul românesc, atunci când am depus moțiunea de cenzură, dar actuala putere s-a încăpățânat să meargă mai departe, ignorând voința populației. Iar acum nu facem decât să constatăm deteriorarea sistemului. Ceea ce se întâmplă cu salariile profesorilor din cele două județe este tocmai consecința unei aplicări aberante a unei prevederi din noua lege, mai precis, stabilirea cheltuielilor de personal pe baza costurilor standard per elev, corelată cu scăderea fondurilor alocate pe 2011 în acest scop. Fac un apel către ministerele de resort să nu mai continue cu această umilire a dascălilor și să rezolve cât mai rapid situația! Vă asigur că nici eu, și nici PSD, nu vom trece cu vederea aceste abuzuri comise de actualii guvernanți!”, a declarat Cătălin Ivan.

Eurodeputatul PSD, care este şi membru în Comisia de Educaţie a Parlamentului European, a ținut să precizeze că nu este prima oară când județele din această zonă cad victime ale ignoranței și incompetenței manifestate de actuala putere. La sfârșitul anului trecut, Ivan a atras atenţia Comisiei Europene asupra situaţiei îngrijorătoare a infrastructurii şcolare româneşti, cerând măsuri de sprijinire pentru ca această stare de fapt să nu se perpetueze.

”În contextul în care Educaţia este o prioritate pentru Uniunea Europeană, în cadrul strategiei Europa 2020, doresc să subliniez faptul că la nivelul unora dintre statele membre, bugetele alocate atât Educației, cât și infrastructurii educaționale sunt în continuă scădere. Situația școlilor din mediul rural din nord-estul României este aproape dramatică, existând locuri în care nu sunt asigurate nici măcar condițiile minime pentru desfășurarea cursurilor”, a arătat atunci Ivan.

 Răspunzând solicitărilor adresate de europarlamentarul PSD, Comisarul European, Johannes Hahn, a atras atenţia asupra faptului că Guvernul de la Bucureşti, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, responsabil direct cu managementul programelor operaționale regionale, are la dispoziţie bani europeni şi nu trebuie să facă decât să ia măsuri pentru eficientizarea absorbţiei fondurilor special destinate Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *