Concursuri desfășurate sub egida Ministerului Educației pun imaginația elevilor din ce în ce mai mult la încercare. Pe lângă simplele olimpiade pentru care știi clar că trebuie să înveți manualul și câteva culegeri, au apărut o serie de competiții ce presupun o multitudine de priceperi și, mai ales, o interesantă muncă în echipă. Este și cazul concursului ”Călătoria mea interculturală” organizat de M.E.N. și Direcția Generală Minorități. Etapa județeană a avut loc la Palatul Copiilor pe 28 februarie, iar la nivel liceal premiul I a fost obținut de echipa Colegiului ”A.T.Laurian” constituită din elevii Miruna Iuria, Teodora Apostoaie, Denisa Badarau din clasa a X-a, având-o ca profesor coordonator pe Cristina Rîznic.
Concursul promovează valori precum toleranță, respect, diversitatea și se adresează tuturor elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal, cu o singură condiție, aceea ca echipa să aibă în componență cel puțin un elev care să aparțină unei minorități naționale.
Proba de concurs a constat în realizarea unor materiale specifice etniei alese. Scenete, interviuri, piese de teatru, filmulețe, materiale în format electronic, etc. Echipa laurienilor, intitulată ”Gelem, gelem” (Călătorim, călătorim”) și-a dovedit măiestria în prezentarea etniei rrome, folosind jocul de rol, prezentarea unor materiale în format electronic despre însemne, personalități, meserii, costume populare. Călătoria în lumea legilor privind sprijinirea și sancționarea discriminărilor, protecția și promovarea drepturilor copilului a fost realizată pe fundalul muzicii lăutărești.
Etapa națională va avea loc în perioada 19-21 martie la Hunedoara, unde laurienii vor trebui să prezinte două etnii, cea de a doua urmând să fie etnia armeană. Nu va fi foarte greu, pentru că eleva Miruna Iuria are deja o colaborare excelentă cu Uniunea Armenilor din România, filiala Botoșani, fapt conformat și de președintele Cristian Lazarovici. Talentul artistic al acesteia a fost răsplătit la concursul de artă plastică ”Andronic Țăranul”, pentru lucrarea ”Respirație pe clape” care îl reprezintă pe unul dintre renumiții artiști armeni de jaz Harry Tavitian. De asemenea, Miruna colaborează și cu reprezentanți ai armenilor din Iași, unde va participa în viitorul apropiat la o expoziție. Între timp se pregătește pentru festivalul de teatru ”Lyceum” în calitate de membru al trupei de teatru antic ”Katharsis”.
Fetele spun că, pe lângă premiul obținut, competențele lingvistice dobândite și promovarea minorității naționale în rândul majorității, acest concurs le-a adus și beneficii în plan personal. Denisa Bădărău, care se pregătește și pentru olimpiada de limba română, a declarat că ”Acest concurs mi-a dat mai multă încredere în forțele proprii, șansa de a redescoperi că oamenii sunt egali, iar prietenia și respectul sunt esențiale într-o echipă.”