Scandal în toată regula de la grănițuirea zonei de agrement Cornișa, între reprezentanții municipiului Botoșani și niște cetățeni care au teren în zonă.
Miercuri, o echipă de la Serviciul Cadastru de la Primărie a mers cu un topograf pentru a stabili hotarul zonei de agrement, însă aceștia s-au izbit de refuzul mai multor cetățeni, care susțin că acțiunea municipalității nu este legală și că au coborât cu Cornișa 30 de metri peste terenurile comunei Curtești. Mai mult, ei acuză că drumul făcut de proprietari, care apărea ca limită de UAT a fost închis.
”Ne-am trezit cu terenul ocupat de Cornișa. Au coborât grănițuirea cam cu 30 metri peste terenurile comunei Curtești, be baza unei hârtii, a unui ordin al prefectului, prin care primăria Curtești ceda o bucată de teren către Botoșani fără acordul proprietarului. Cadastru a greșit aici. Sunt intabulări din 2006, e adevărat că cea din 2006 trebuia actualizată, dar pe lungimile terenurilor și lățimile ele bat, numai că Cornișa ne-a luat un hectar din terenul nostru și ne-au băgat în litigiu. Ei au venit și au plantat copaci. În 2011 m-am dus la primărie și am vorbit și ni s-a spus că dacă bag în litigiu se blochează proiectul. Acum au venit fără să spună nimic. Sunt care au stână, au exploatație cu animale, iar acum au îngrădit. Nu este normal pentru că suntem în litigiu. Să închidă drumul dacă au documente pe el, dar nu pe proprietățile oamenilor. Nouă ni s-a spus când au pus copacii că liziera e limita de proprietate. Bine, rămânea drumul, dar acum nu mai este nici drumul”, a declarat Narcis Lupancu.
De partea cealaltă, directorul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement Botoșani, Eugen Țurcanu, susține că terenul împrejmuit este al municipalității și că nu s-a făcut nimic ilegal. El îi acuză pe cetățenii respectivi, care au stâni în zonă, că ”fac regula” acolo.
”Am solicitat municipiului Botoșani de un an de zile de când am preluat Cornișa să ne dea și o grănițuire a teritoriului Coprnișa. Ieri (nr.miercuri) au venit cei de la Cadastru cu un topometrist să facă grănițuirea Cornișei, limita de hotar de jur împrejurul complexului. pe partea spre Dedeman. Practic numai cine nu vrea nu intră pe acolo și fac ei regula (nr.proprietari de stâni) . Când a venit topometristul și a făcut măsurătorile și au pus țăruși, pentru a ști care este granița Cornișei, au venit niște indivizi care au început să înjure și să țipe, să urle la salariați. Au culcat toți țărușii la pământ, că ei nu recunosc ce se întâmplă acolo și am aflat că ar fi un proces între o parte din cetățenii comunei Curtești, vreo zece la număr, care vor pământ pe latura dinspre Cornișa spre Dedeman. Ei nu au acte, dar ne-au înjurat și au distrus bunurile municipiului Botoșani, culcând la pământ respectivii țăruși”, a spus Eugen Țurcanu.
Directorul DSPSA a făcut un apel la organele competente, în speță Poliția și Jandarmeria să instituie ordinea în Botoșani.
”Să încerce să-i lămurească pe respectivii cetățeni că noi am făcut un act legal și de bun simț. Este vorba de o bucată bună de teren pe care ei în mod abuziv o dețineau și o exploatau, fără să aibă acordul nostru și fără să plătească vreo redevență către primărie. Terenul este intabulat pe municipiuul Botoșani, nu am mers din capul nostru acolo”, a mai spus Eugen Țurcanu.