Catacombele de sub municipiul Botoşani reprezintă unele dintre cele mai misterioase vestigii medievale din nordul Moldovei. Se presupune că se întind pe kilometri întregi şi că fac legătura dintre diferite zone ale oraşului cu mănăstirea Popăuţi, o ctitorie a lui Ştefan cel Mare de la finele secolului al XV-lea, situată la marginea oraşului şi împrejmuită cu ziduri. Pentru a vedea pe ce suprafaţă se întind şi unde duc aceste tuneluri, Primăria Botoşani a comandat o scanare profesională şi totodată o cercetare amănunţită a catacombelor. Acestea vor fi puse în valoare din punct de vedere turistic, scrie Adevarul.
Reţeaua de tuneluri a fost descoperită în anii comunismului, atunci când s-au dărâmat casele din cartierele vechiului târg al Botoşaniului pentru a fi construite blocuri muncitoreşti. Muncitorii din aceea perioadă au împrăştiat cele mai multe legende privind aceste tuneluri. Săpând fundaţia blocurilor au dat peste o reţea întunecată de catacombe asemeni unui labirint. Mulţi dintre ei s-au speriat, zgomotul curenţilor de aer care trecea prin ele i-a făcut să creadă că sunt bântuite. Au aruncat uneltele şi au fugit fiind cu greu convinşi să se întoarcă. Cele mai multe catacombe au fost descoperite în zona Centrului Istoric al oraşului, zonă comercială încă din evul mediu şi inima vechiului târg medieval. Din acel moment au fost abandonate şi astupate.
Primăria Botoşani investeşte din fonduri transfrontaliere peste 500.000 de euro pentru scanarea misterioaselor catacombe care se întind pe o lungime de câţiva kilometri sub infrastructura oraşului. Sunt tuneluri medievale care ar fi făcut legătura dintre centrul economic al oraşului şi Mănăstirea Popăuţi.