Patru din cinci locuinţe româneşti nu au asigurare împotriva dezastrelor, arată statisticile. Mai grav este că majoritatea gospodăriilor neasigurate se află în mediul rural, cel mai expus catastrofelor precum inundaţiile sau alunecările de teren.
În afară de zona Capitalei, unde aproape 40% dintre locuinţe beneficiază de protecţie, cel mai bine stau la acest capitol judeţele Braşov şi Timiş, cu aproximativ 30% case asigurate. La polul opus se află Gorj, Botoşani şi Olt, unde mai puţin de 8% dintre gospodării sunt protejate.
Anul trecut, românii care aveau casele asigurate au primit în total despăgubiri de peste 5.3 milioane de lei, cele mai multe daune fiind produse de inundaţii.
„Deși majoritatea românilor are cunoștință despre existența acestei legi care se ocupă cu asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale, totuși nu se conștientizează suficient riscul la care este expusă România față de aceste riscuri. Mă refer cu precădere la cutremur, alunecări de teren și inundații. Cutremurul este un risc extrem de grav pentru România, cu un impact foarte mare, dar în aceeași măsură și inundațiile și alunecările de teren au un impact zonal deosebit de important pe care cetățenii României nu îl conștientizează suficient”, a declarat Nicoleta Radu, director general PAID România.
Sursa: antena3.ro
Pai spuneți și de ce. Județul Botoșani nu este foarte predispus la inundații sau alunecări de teren, iar despre cutremure…. ar trebui sa ii îngrijoreze pe aia de la bloc sau pe aia care și-au tras ditamai betonul deasupra.
O lege bună era una făcută pe zone nu asa, dar trăim în romanica, și ne ocupa tot timpul.