Un animal care a suprapopulat Delta Dunării și care este unul dintre cei mai mari dăunători din deltă a ajuns și la Botoșani. Este vorba de șacal, un mamifer intermediar între lup și vulpe, având forma generală asemănătoare cu a vulpii, dar blana cu aceeași structură cu a lupului.
Directorul Direcției Silvice Botoșani, Marius Havriș, susține că animalul, care se mai numește și „lupul auriu” a fost văzut în mai multe localități din Botoșani, printre care Darabani sau Trușești.
El susține că, foarte probabil, patrupedul a venit din Republica Moldova, ca urmare a schimbărilor climatice.
Lungimea corpului este de 70 cm – 1.5 m, fără a socoti coada (20–25 cm). La greabăn ajunge până la 50 cm înălțime. Greutatea maximă este între 12–15 kg. Este, ca toate canidele, un animal potențial omnivor, dar care preferă alimentația carnivoră.
Se hrănește cu insecte, păsări, șoareci și alte rozătoare, dar și cu porumb, struguri etc. De asemenea este și necrofag. Activitatea sa este preponderent nocturnă. Împerecherea se face, asemenea celorlalte canide, în februarie-martie, gestația durând tot 62-63 zile. Cei 4-8 pui sunt lipsiți de vedere 2 săptămâni, iar după trei luni de la fătare sunt înțărcați. Bârlogul de șacal nu este foarte adânc, dar este așezat de obicei în locuri singuratice, în văgăuni cu mărăcinișuri și alte locuri greu accesibile.
silvicultultorue propuneti eliminarea acetor hiene mici aduse de interesati sa ne distruga lantul trofic!
trebuie eliminate ca si pe cei mai mari daunatori sa vedeti cand se vor imnulti si vor ataca animalele mici din gospodarii….
MULTUMIM EXTRENILOR CARE SE OCUPA DE ROMANIA SI DISTRUGEREA LANTULUI TROFIC NORMAL DIN COLONISA NOASTRA ! NE LASAM DISTRUSI DE STRAINI STAM PASIVI???