Proiect european demarat la Liceul „Nicolae Iorga”

Acesta este cel de-al doilea proiect Comenius derulat la liceul botosanean, in cadrul Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii, finantat de Comisia Europeana.

Echipa proiectului „Friendly people for friendly energy” este formata din 12 elevi si sapte profesori ai Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” Botosani, in activitatile ce se deruleaza fiind implicate cele mai multe clase de liceu. Proiectul isi propune sa formeze constiinta ecologica a elevilor, sa le dezvolte responsabilitatea fata de mediul inconjurator prin consolidarea cunostintelor referitoare la sursele alternative de energie, incurajandu-i totodata sa se ingrijeasca de mediul inconjurator. Alt obiectiv vizeaza imbunatatirea competentelor de comunicare in limba engleza, precum si competentele tehnologice.

Activitatile se vor materializa in perioada septembrie 2010 – iulie 2012, partenerii liceului botosanean fiind institutii de invatamant din Bielsko Biala – Polonia (coordonator), Dendermonde – Belgia, Agrigento – Italia, Adana – Turcia, Shumen – Bulgaria si

Budapesta – Ungaria.

Desi proiectul nu e departe de debutul sau, activitatile sale se bucura deja de succes. „Lucram in stransa colaborare cu dirigintii si invatatorii din liceu pentru a optimiza consumul de energie. Practic, au fost afisate in toate clasele reguli de economisire a energiei si se fac demersuri pentru a inlocui toate becurile din liceu cu becuri economice. Monitorizam lunar consumul de energie din institutia noastra si realizam un grafic comparativ intre toate cele sapte scoli partenere din proiect”, a declarat profesor Mirela Sanduleanu, coordonator al proiectului.
Alte activitati detaliate de acelasi profesor vorbesc de „realizarea periodica de masuratori ale amprentei ecologice personale, care indica gradul de poluare al fiecarui individ. Masuratorile se fac prin accesarea unui site de pe Internet. Principalul lor scop este sa-i facem pe elevi constienti de impactul pe care il pot avea asupra mediului si de actiunile pe care le pot intreprinde pentru a diminua efectele negative”, a explicat profesorul botosanean.
Colectarea bateriilor este o alta activitate din calendarul proiectului. „Noi am incheiat un parteneriat cu asociatia „Rorec” de la Bucuresti, care ne-a asigurat sprijinul logistic. Pe 9 februarie am predat reprezentantului asociatiei 8.092 de baterii colectate din septembrie 2010 pana in prezent, semn sigur ca proiectul are impact”, a completat profesor Mirela Sanduleanu.
 

Vizita facuta de delegatia botosaneana in Polonia

In octombrie 2010 a avut loc prima intalnire de proiect la Bielsko Biala – Polonia, unde au participat trei profesori si doi elevi din Botosani (Andreea Ababei si George Aluculesei – clasa a XI- a, respectiv a XII- a). Intrucat unul dintre punctele de atractie ale proiectului este vizitarea unor situri „Natura 2000” (zone protejate printr-un program european), delegatia botosaneana a vizitat in Polonia o astfel de zona pe varful unui munte, vizite similare urmand a se desfasura in fiecare tara. In Romania, se vor alege doua, trei locatii din judet, dintr-o lista de aproximativ zece zone protejate.
Proiectul are vizibilitate pe Internet, pe site-ul e-twinning si pe site-urile fiecarei scoli partenere. Printre produsele finale vor figura calendare ecologice, pagini web si un DVD comun cu opiniile elevilor.