In plina recesiune, Guvernul a alocat 600 mil. euro pentru „cheltuieli neprevazute“

campania.jpg

Raportul detaliat al Curtii de Conturi arata cum in plina criza s-a dispus discretionar prin hotarari de guvern de peste 700 de milioane de euro, rezultate prin majorarea de peste 20 de ori a Fondului de rezerva bugetara, potrivit Financiarul.

Actiunea de audit a Fondului de re­zerva bugetara si a Fondului de in­ter­ventie constituite la dispozitia gu­vernului in bugetul de stat pe anul 2009 scoate la iveala alocarea dupa bunul plac al Puterii a unor sume importante de bani . Mai exact, guvernul condus de Emil Boc nu a tinut cont de criza financiara si de legislatia privind utili­zarea banilor in situatii de urgenta si a dislocat 717 milioane de euro. Valoarea este de 20 de ori mai mare decat pre­vederile initiale din Fondul de rezer­va bugetara si 3,5 milioane de euro din Fondul de interventie si este ase­ma­na­toare cu cea din 2007, anul de „boom” economic. Controlul realizat in anul 2009 mai arata faptul ca unele hotarari de guvern nu au anexate Notele de Fundamentare aferente, iar uneori aceste note parvin dupa sedintele de guvern sau nu mai vin niciodata. Concluzia raportului este ca sumele sunt administrate necorespunzator si prudent de factorii implicati in acest proces si se poate spune ca „alocarea este influentata in mod determinant de factorul politic”.

Din primele 10 judete sapte sunt portocalii

Concluzia Curtii de Conturi nici nu este de mirare si este probata in cifre de sumele alocate fiecarui judet in par­te. Pentru a masca alocarea fondurilor, echipa guvernamentala a emis mai putine hotarari de guvern, doar 24 (HG-uri), dar a suplimentat atat fondu­rile, cat si numarul ordonatorilor de credite care au beneficiat. Dintre jude­tele care au primit cele mai mari sume pe primul loc se afla judetul Brasov, care a primit peste 70,3 milioane de lei in 2009, desi are presedinte ales pe listele PNL. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca sumele nu au mers direct in bugetul Consiliului Judetean, ci catre primarii din judet sau alte institu­tii ce au calitatea de ordonatori prin­cipali de credite. Alegerea presedintelui Consiliu­lui Judetean reflecta insa orien­tarea politica a unui anumit judet. In lista primilor 10 beneficiari se afla sapte judete portocalii care au primit in total peste o suta de milioane de lei. Suceava (53,3 milioane de lei), Arad (44,1 mili­oane de lei), Dambovita (22,9 mili­oane de lei), Botosani (22 de milioane de lei), Timis (19,4 milioane de lei), Cluj (19 milioane de lei) si Caras-Severin (17,4 mil­ioane de lei).

Jude­tele care au pre­sedinti social-democrati din primele 10 sunt Olt, cu 17,8 milioane de lei, si Iasi, cu 16,8 mili­oane de lei. Si daca ne referim la su­mele totale, judetele por­tocalii au reusit sa obtina 263,4 milioane de lei in total, cele social-democrate au obtinut 205,7 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara, liberalii – 106,6 mili­oane de lei, iar formatiunile mino­ritare au primit 45,5 milioane, judetele controlate de UDMR, respectiv 16,1 mili­oane de lei judetul Sibiu, controlat de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).

Castilio.JPG