Atac de o violenţă extremă la Botoşani: o femeie şi-a ucis băiatul, un adolescent de 17 ani, şi-a opărit soţul în somn, iar la final a încercat să-şi ia viaţa. Medicii vorbesc despre un episod psihotic. Femeia a lucrat în străinătate şi s-a întors recent în ţară. Acolo ar fi suferit o depresie, din cauza stresului şi a dorului de casă. O boală nouă, dar periculoasă care afectează tot mai mulţi oameni. Specialiştii i-au dat şi un nume: „sindromul Italia”, scrie Observator.tv.
„Toată lumea a vrut să ne despartă, să îmi ia copilul! Eu am vrut să iau copilul cu mine, să murim amândoi! Că eu am muncit pentru dânsul! Şi eu l-am născut şi eu l-am făcut! L-am înjunghiat ca să murim amândoi„, este explicaţia tulburătoare a mamei, la scurt timp după ce a încercat să-şi ucidă întreaga familie.
Fiul ei, în vârstă de 17 ani, nu a supravieţuit atacului. Femeia de 52 de ani l-a înjunghiat în curtea casei, în timp ce băiatul pleca spre şcoală. Medicii nu l-au mai putut salva.
Ramona Guraliuc, medic şef UPU: Stare foarte gravă, a fost predat la Serviciul de Pediatrie tot în stop cardiorespirator în curs de resuscitare, cu şanse minime de supravieţuire
Femeia ar fi intrat într-un episod psihotic de dimineaţă, bănuiesc medicii. Prima dată, şi-a opărit soţul care dormea şi pe care îl bănuia că vrea să divorţeze. Şi el a ajuns la spital cu arsuri pe mâini, dar a fost externat mai târziu. A urmat apoi copilul. La final, mama şi-a provocat singură leziuni grave, într-o tentativă de sinucidere.
Atacul i-a şocat deopotrivă pe medici şi pe anchetatori. În ultimii ani, femeia ar fi suferit de tulburări psihice pentru care medicii i-au dat tratament. Ea s-a întors în România în primăvară, după aproape şase ani de muncă în Italia, unde a avut mai multe joburi.
Apoi s-a angajat aici la o fabrică de confecţii, unde nu a mai putut face faţă, iar patronii ar fi concediat-o. Psihologii vorbesc despre „sindromul Italia”, o afecţiune psihică pe care specialiştii o studiază la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.
Este o formă nouă de depresie, extrem de periculoasă, pe care o dezvoltă tot mai multe mame care ajung să lucreze departe de copiii lor şi în condiţii de stres.