Razboi deschis intre o femeie din Botosani si Spitalul Bethesda din Suceava. Tanara cere 100.000 de euro daune si acuza personalul medical de malpraxis si vatamare corporala din culpa. Botosaneanca spune ca, din cauza superficialitatii medicilor, nu mai poate avea copii.
Intreaga poveste isi are inceputul in toamna anului 2007 cand Gabriela B., pe atunci de 29 de ani, afland ca este insarcinata, a mers la Spitalul Bethesda din Suceava pentru a fi luata in evidenta si a fi planificata pentru nastere. Analizele si investigatiile, inclusiv ecografia, indicau ca totul este in regula numai ca, in ianuarie 2008, cand botosaneanca a ajuns in sala de nastere, medicii au descoperit ca placenta este lipita de uter. Cum femeia prezenta o hemoragie puternica, au concluzionat ca singura sansa este o operatie de histerectomie, adica de extirpare a uterului. Interventia a fost facuta cu acordul sotului, atat mama cat si pruncul fiind salvati.
Dupa ce a ajuns acasa, Gabriela B. a aflat ca sindromul putea fi depistat la controalele ginecologice, iar afectiunile care au generat extirparea uterului puteau fi evitate prin regim si tratament. Altfel spus, medicii nu au dat atentie rezultatelor ecografiilor. Ba mai mult, dupa nastere, pentru a ascunde deficientele, medicii ar fi modificat fisa de observatie asa incat histerectomia sa nu dea de banuit. In plus, probele histopatologice, care potrivit normelor medicale trebuiau pastrate un an, au fost aruncate. Femeia a sesizat Colegiul Medicilor (CM), iar raspunsul, primit in martie 2009, a fost fara echivoc – medicul Irina Iancu, care a supravegheat nasterea, nu a respectat unele proceduri. Aceasta a contestat decizia la Comisia Superioara de Disciplina a CM, insa ancheta, care a durat pana in noiembrie 2010 – a confirmat prima decizie – „abatere de la buna practica medicala”.
Ancheta inceputa si de politie
Cu cele doua verdicte botosaneanca s-a prezentat la Spitalul Bethesda chemand medicul si conducerea clinicii la o conciliere, dar reprezentantii unitatii medicale au refuzat. Asa se face ca la finele anului trecut Gabriela B. a depus o plangere la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani acuzand-o pe Irina Iancu de vatamare corporala din culpa. Dosarul a ajuns intre timp la politie, cercetarile fiind intr-o faza incipienta. „Ancheta este efectuata de politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale, iar in momentul de fata nu putem oferi mai multe amanunte”, a declarat inspectorul principal Daniela Darea, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.
„Am platit 2.000 de lei pentru interventie, spitalizare si analize. Daca s-ar fi descoperit acea afectiune la timp, sotia ar fi cunoscut riscurile insa acum, la 32 de ani, in urma operatiei de histerectomie, nu mai poate avea copii. A fost mutilata pe viata”, a spus Sebastian B, sotul femeii.
Acuzatii respinse de doctori
Contactat telefonic, medicul Irina Iancu, care intre timp a parasit Spitalul Bethesda, a refuzat sa discute cu presa. „Eu nu stiu absolut nimic de asa ceva. Sunt destul de hartuita de presa in legatura cu acest caz si as dori sa fiu lasata in pace. Nu am ce comenta”, a spus aceasta. In schimb, reprezentantii Spitalului Bethesda spun ca medicii nu au nicio vina. „Nu poate fi vorba de malpraxis. Colegiul Medicilor a stabilit ca nu este culpa medicala ci mai degraba chestiuni administrative, ce nu tin de actul medical. Am fost cinci medici la acea nastere si am facut tot posibilul sa o salvam. In Romania, daca ii salvezi viata unui om, te da in judecata”, a spus medicul Stefan Puscasu, directorul spitalului Bethesda.
In schimb, avocatul botosanencei, Dinu Buceceanu, spune ca cei de la spital nu aveau nici competenta si nici tehnica medicala pentru a interveni in astfel de cazuri. "Inclusiv medicii de acolo au fost pusi in situatia sa opereze un caz pentru care nu aveau protocol de interventie. Pe de alta parte, este trist ca o femeie tanara, care isi mai dorea copii, sa nu stie cu adevarat ce s-a intamplat si cred ca acesta este si scopul procesului", a spus Dinu Buceceanu.
Pentru elucidarea cazului, politistii vor solicita o expertiza medico-legala si vor analiza documentele prezentate de cele doua parti. In functie de probatoriul administrat, anchetatorii vor stabili daca se poate retine culpa medicilor si daca cei responsabili vor fi trimisi in fata magistratilor.