Peste 400 de șoferi au fost prinși vorbind la telefon, în timp ce conduceau, pe drumurile din județul Botoșani. Potrivit șefului Serviciului Poliției Rutiere Botoșani, Teodor Orhei, de la începutul anului au fost 404 contravenții în acest sens.
„În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, anunță Teodor Orhei, ceea ce înseamnă că nici bicicliștii nu au voie să circule vorbind la telefon.
Practic, de sâmbătă, persoanele care folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive care pot face înregistrări foto sau video atunci când conduc vehicule vor risca amenzi de peste 1.000 de lei, potrivit unui act normativ oficializat în vară. Totuși, conducătorii de vehicule nu riscă amendarea atunci când staționează și folosesc telefonul mobil, ci doar atunci când vehiculul se află în mișcare.
După cum stabilește Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, document adoptat în august de către Executiv și care va intra în vigoare sâmbătă, toți conducătorii de vehicule vor fi sancționați dacă folosesc telefonul mobil atunci când conduc. Totuși, aceștia nu vor primi amendă dacă sunt prinși că butonează telefonul atunci când vehiculul staționează.
Așadar, peste nu multă vreme, conducătorii vehiculelor pentru care este necesară deținerea unui permis auto, dar și conducătorii celor pentru care nu este necesar un permis de conducere vor primi amenzi dacă folosesc telefonul mobil sau alt aparat ce permite înregistrarea foto/video. Cu toate acestea, amenzile nu se vor aplica în cazul vehiculelor ce nu se deplasează.
Asta înseamnă că nu vor fi amendați conducătorii care utilizează telefonul mobil, de exemplu, la semafor sau atunci când sunt opriți. De fapt, în ordonanță se precizează clar când pot fi amendați conducătorii de vehicule care folosesc telefonul mobil. Mai exact, în textul actului normativ se precizează că amenzile se aplică doar în cazul vehiculelor “aflate în mișcare”.
După ce măsurile conținute de OG nr. 11/2019 se vor aplica, conducătorii vehiculelor pentru care este nevoie de un permis auto care folosesc telefonul mobil atunci când conduc vor risca amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei, în timp ce conducătorii de vehicule pentru care nu este necesar un permis de conducere vor putea primi amenzi mai mari, respectiv amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.