Numărul copiilor care se nasc cu malformații congenitale este în creștere la Maternitatea Botoșani. Nu mai puțin de 14 copii au fost aduși pe lume anul acesta cu malformații congenitale, declară medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției Neonatologie de la Spitalul Județean.
Numai în primele 9 luni au fost șase copii născuți cu cheilopalaoschizis -fisura la nivelul buzei sau planseul cavitatii bucale, popular gură de lup, trei astfel de cazuri fiind înregistrate săptămâna trecută. Au mai fost două cazuri de mielomenigocel sau spina bifida, adica gaură la nivelul coloanei vertebrale, maduva spinarii fiind expusă sau protejată doar prin piele .
În aceeași perioadă, au mai fost înregistrate două cazuri de hidrancefalie , malformație rară la nivelul creierului, două cazuri de agenezie de corp calos, respectiv lipsa unei parti din creier și două cazuri de glaucom congenital.
”Am observat o creștere a numărului de malformații congenitale la nou născuții din Maternitatea Botoșani. Totuși am reușit să depășim condițiile de anul trecut, astfel că mortalitatea este de doar doi copii din totalul de 1700. Și acești doi copii au fost cu malformații congenitale grave. Am avut un caz foarte greu, care a solicitat aparatura trei luni și care în final a fost unul din cele două decese, un copil cu o malformație cardiacă gravă. Am vrut să îl transferă, inclusiv în străinătate, însă răspunsurile au fost negative. Deși suntem maternitate de grad II, a trebui să-i asigurăm acelui copil suport respirator continuu trei luni”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu.
De asemenea, în primele 8 luni ale acestui an s-a înregistrat și o crestere a numarului nou nascutiilor care au avut nevoie de terapie intensivă.
Astfel, 349 de copii au avut nevoie de terapie intensivă, 26 de copii au avut nevoie de suport respirator, respectiv ventilatie mecanica, 12 copii au fost intubati si ventilati mecanic , iar alți opt copii reanimati complex necesitând si masaj cardiac extern pe langa ventilatie.