Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de modificare a Ordonanţei Guvernului 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, act normativ prin care se introduc 3 prevederi importante.
În primul rând, actul normativ creează premisele legislative pentru organizarea rezidenţiatului în mod descentralizat.
„Acum există temei legal pentru ca anul acesta, în noiembrie, când se organizează rezidenţiatul, să-l putem organiza în centrele universitare Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova şi Bucureşti, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, cu bibliografie şi tematică unică” a precizat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
O a doua reglementare este cea care priveşte posibilitatea de angajare a medicilor tineri. Mai exact, medicii care au terminat facultatea de medicină, au diplomă, dar nu au intrat la concursul de rezidenţiat, vor putea primi competenţe de practică limitată şi vor putea fi încadraţi în unităţile sanitare publice sau private, precum şi în cabinetele medicilor de familie.
„Practic, azi, un absolvent de facultate de medicină care nu reuşeşte la concursul de rezidenţiat nu poate fi folosit de către sistemul medical şi există pericolul să piardă cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii, având în vedere că până la următorul concurs trece un an de zile”, a explicat ministrul Cseke.
Activităţile medicului cu competenţe limitate vor fi stabili de către Ministerul Sănătăţii, împreună cu Colegiul Medicilor din România
„Medicii tineri vor putea fi angajaţi, în special, în spitalele neclinice, acolo unde nu se face formare de rezidenţi. Ei vor putea fi folosiţi, ajutând într-un fel medicii care există astăzi în spitalul respectiv, vor putea consulta pacientul sau vor putea realiza mici intervenţii”, a mai adăugat Attila Cseke.
În ceea ce priveşte rezidenţii, ordonanţa prevede că cei aflaţi în anul III de rezidenţiat vor putea fi introduşi în liniile de gardă, în afară de linia I de gardă a spitalelor clinice.
„Astăzi avem un număr de 4549 de rezidenţi care pot intra în linii de gardă, altele decât prima linie” a precizat ministrul Sănătăţii.
De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, rezidenţii vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu.
„În această situaţie avem 3 869 de tineri medici ale căror cunoştinţe dobândite, atât în cei 6 ani de facultate, cât şi în cei trei ani anteriori de rezidenţiat, vor putea fi utilizaţi în liniile de gardă în beneficiul pacienţilor”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Attila Cseke a explicat că medicii vor fi retribuiţi, conform legii, pentru liniile de gardă efectuate.
„În primul rând, această reglementare este în avantajul medicilor tineri, pentru că vor putea câştiga experienţă prin practică în spitalele clinice, dar este şi în sprijinul sistemului, pentru că avem nevoie de personal medical calificat”, a mai spus ministrul Sănătăţii.