Trei profesori fac meditatii

Finantistii sustin ca, in afara de  respectivele persoane care s-au autorizat si ca traducatori, alte sute de cadre didactice, care pregatesc elevii in particular, continua sa evite legea.

Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice spun ca le este greu sa-i depisteze pe profesorii care dau meditatii si nu declara veniturile la stat. "Profesorii spun ca dau meditatii la cunostinte si o fac gratis. Este greu de demonstrat contrariul, iar legislatia trebuie modificata", a declarat un finantist.

In prezent singurul document care sta la baza impozitarii este declaratia pe propria raspundere a cadrului didactic. Solutia vazuta de specialisti este modificarea legislativa pentru ca parintii copiilor care fac meditatii sa aiba deducere fiscala pentru sumele platite, iar in acest fel profesorii ar putea fi constransi sa declare veniturile incasate.

Ora de meditatie variaza in functie de materie si de prestigiul profesorului intre 20 si 50 de lei.

Nedeclararea veniturilor este considerata evaziune fiscala si se sanctioneaza cu amenda administrativa,  dar se poate ajunge si la dosar penal.

Putinele cazuri descoperite au fost pe baza reclamatiilor depuse de parintii care au platit orele de meditatie, insa nici in aceste situatii nu s-a ajuns la sanctiuni.

In judetul Botosani activeaza aproximativ aproape 7.000 de cadre didactice.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean sustine ca nu este in sarcina institutiei monitorizarea activitatii cadrelor didactice in afara programului. "Revine in sarcina cadrelor didactice sa declare activitatile pe care le desfasoara dupa program la toate institutiile abilitate", a spus Ada Macovei, inspector general. 

Castilio.JPG