În comuna Vorona, judeţul Botoşani se află unul dintre cele mai moderne licee de la ţară, din România. Pentru modernizarea acestuia au fost investite 6 milioane de euro şi dispune de condiţii europene pentru educaţie. Reprezentaţii liceului spun că promovabilitatea a crescut odată cu îmbunătăţirea substanţială a condiţiilor.
În România mii de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionară. Mii de elevi vor începe un nou an şcolar cu toaleta în curte sau fără apă în unităţile de învăţământ. Există însă şi excepţii. La Vorona, una dintre cele mai bogate comune din judeţul Botoşani, se află unul dintre cele mai moderne licee, de la ţară din România.
Este vorba despre Liceul Tehnologic ”Ştefan cel Mare şi Sfânt”, considerat un adevărat etalon al învăţământului din mediul rural, din punct de vedere al condiţiilor materiale oferite elevilor. ”Este cel mai modern liceu de la ţară din România. Are un campus ce oferă condiţii la nivel european, de la masă, cazare şi până la săli de clasă şi laboratoare moderne”, spune Daniel Lupu, directorul liceului din Vorona.
Investiţie de 6 milioane de euro într-un liceu de la ţară
Liceul de la Vorona este o unitate de învăţământ care deserveşte trei comune, Corni, Tudora şi Vorona. Are profile tehnologice, alese pentru a oferi o şansă de angajare elevilor din mediul rural, inclusiv şcoală profesională. Până acum trei ani, elevii învăţau în condiţii improprii, într-o clădire veche, din perioada comunistă. În 2016 au fost accesate fonduri europene pentru modernizarea şi extinderea liceului. Au fost investiţi 6 milioane de euro în realizarea unui campus. Lucrările au fost terminate în 2017. Propriu-zis Liceul din Vorona dispune în momentul de faţă de două corpuri de clădire mari dotate cu săli de clase moderne şi laboratoare.
Sunt laboratoare de informatică dotate cu tehnologie nouă, fizică, biologie şi chimie. Totodată au fost amenajate şi două atelire mari destinate practicii pentru elevii de la profesională, la cel mai căutat profil, cel de mecanică agricolă. ”Pe lângă ateliere avem şi colaborări cu agenţi economici unde fac practică pe tractoare dar şi alte utilaje, la faţa locului. Sunt foarte mulţi care se angajează după terminarea şcolii”, spune Daniel Lupu. Pe lângă toate acestea, campusul dispune de o sală de sport modernă, de o cantină şi un internat aşiderea. Pe deasupra mai sunt şi câteva garsoniere pentru profesorii navetişti.
Rezultate mai bune după modernizare
La liceul din Vorona învaţă peste 650 de elevi veniţi inclusiv din comunele învecinate. Sunt şi mulţi copii proveniţi din familii nevoiaşe care caută să înveţe o meserie.
Conducerea liceului dar şi datele statistice arată că promovabilitatea la Bacalaureat în Vorona a crescut cu aproximativ 10% odată cu modernizarea. ” Sunt rezultate mai bune fiindcă este şi o bază materială mai bună. Încercăm să progresăm de la an la an. Stăm bine în clasamentul liceelor de la ţară din punct de vedere al promovabilităţii”, spune Daniel Lupu.
Sursa: adevarul