„Mincinosul”, duminica la Teatrul „Mihai Eminescu”

mincinosul.jpg

Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani vă invită duminică, 23 ianuarie 2011,  începând cu ora 18.00, în Sala Mare, la  spectacolul: "MINCINOSUL", de Carlo Goldoni.

In MINCINOSUL, Goldoni creeaza o ambianta realista, cu mijloace dramatice realiste. Mentalitatea burgheza prin excelenta practica, strabate piesa de la un capat la altul. In aceasta piesa , autorul face eforturi vizibile de a scapa de tutela comediei dell arte , imprumutind desigur multe mijloace de expresie din vechea arta teatrala. Goldoni plateste tribut lazzo-ului, mijlocului de baza a jocului actorului din comedia dell arte si desigur o buna parte din personaje mai poarta numele eroilor comediei dell arte: Pantalone, Arlechino, Doctorul, Colombina . Prin Lelio-mincinosul insa, demonstreaza puternica lui capacitate de tipizare cu o maiestrie rar intilnita. Este tipul de personaj nou pe care Goldoni il aduce in teatru italian, a carui complexitate depaseste figurile destul de schematice ale personajelor comediei dell arte. Desigur ca piesa este stufoasa scrisa cu un limbaj pe alocuri pretios, momentele moraliste le intilnim la tot pasul dar dincolo de "pretentiile"’ pe care le impune dramaturgia contemporana MINCINOSUL este o piesa viguroasa, originala si extrem de moderna.

Regia, scenografia, ilustratia muzicala, miscare scenica – ION SAPDARU 

Distributia – Cezar Amitroeie, Sorin Ciofu, Eduard Sandu, Valentin Popa,Bogdan Muncaciu, Gheorghe Frunza, Ovidiu Ivan, Ciprian Tabacaru, Dragos Radu,Daniela Bucataru, Irina Mititelu, Gina Patrascu, Laura Dumitrache, Ioan Cretescu.

Costume – ALINA DINCA

Castilio.JPG