O mănăstire din Botoșani a primit finanțare guvernamentală pentru construcția de spații de cazare atât pentru călugării care o slujesc, cât și pentru credincioșii care o vizitează.
Este vorba de Mănăstirea Coșula care a fost reabilitată printr-un proiect cu fonduri europene și care primește acum bani de la Compania Națională de Investiții pentru construirea unui corp de chilii.
Suma alocată de CNI pentru spațiile de cazare de la Mănăstirea Coșula se ridică la 2,89 milioane de lei. De altfel, CNI a lansat o licitație pentru stabilirea firmei care va executa lucrările, termenul limită de depunere a ofertelor fiind de 18 septembrie.
Aflată la 20 de km sud-est de Botoşani şi datând din 1535, Mănăstirea Coşula îşi întâmpină pelerinii şi vizitatorii cu pisania, aflată deasupra uşii de la intrare, „Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, a binevoit pan Mateiaş, marele vistiernic de a zidi hramul Sfântului Nicolae, în mănăstirea lui la Miletin s-a început aprilie 23 şi s-a săvârşit în acelaşi an în anul 7043 ( 1535) septembrie 8 zile”.
Chiar dacă nu este ctitorie voievodală, întrucât vedem că ziditorul locaşului este pan Mateiaş Coşolvei, vistiernicul lui Petru Rareş, domnul Moldovei, Mănăstirea Coşula este un exemplu clasic al arhitecturii medievale moldoveneşti şi un loc de liniştire sufletească pentru mulţi.
Reamintim şi cuvintele pline de extaz adresate de marele istoric Nicolae Iorga concetăţenilor din urbea Botoşanilor: „Aveţi aproape atât de frumoasa Coşula şi Vorona, într-un cadru natural aşa de bogat!”.
Mănăstirea a fost un important centru cultural, unde s-a făcut prima traducere din Herodot în limba română (sec. XVIII). În pictura acestei mănăstiri rămâne ca taină folosirea culorii galben (dacă avem “albastru de Voroneţ” şi “verde de Suceviţa”, specialiştii susţin că avem şi “galben de Coşula”).
Lăcașul este construit din piatra iar pentru conturul ferestrelor si ocnițelor s-a folosit cărămidă. Atât la interior cât și la exterior, biserica a fost acoperită cu picturi valoroase din care încă se mai păstrează urme. Pictura originală din interiorul bisericii, realizată la 1538, a fost acoperită parțial cu pictură in ulei ce datează din secolul al XIX-lea.
Vai, Doamne ce m-am speriat… credeam ca vor da bani de la guvern sa faca un spital! Asa, ca vor face hotel pentru clopotari, m-am mai linistit…