Datini si obiceiuri de iarna la Dobarceni

obiceiuri_dobirceni.JPG

Vineri 31 decembrie 2010 incepand cu orele 11,30, a avut loc in parcul central "Elena Sturdza" din Dobarceni Festivalul anual de Datini si Obiceiuri de iarna 2010.
Pe scena din parc au evoluat formatii traditionale de caiuti, capra si urs. De departe cea mai buna formatie a fost cea de urs din satul Murguta- Dobarceni, coordonata de Catalin Profireanu. O imbinare fericita a traditiilor locale alaturi de cele din Bucovina, asta si datorita faptului ca satul sus- amintit s-a format din cateva familii de bucovineni si basarabeni in 1922/ 24.
"Celebrii <caldarari ursari> veneau cu jocul ursului prin satele moldovei, impreuna cu intreg alaiul de "Satrari"care prin jocul sau aducea buna -dispozitie si urari de An Nou, printre oameni in pragul sarbatorilor de iarna.Subiectul de baza s-a pastrat , insa difera de la sat la sat adaugandu-se noi jocuri scenice, functie de specificul zonei", a declarat referentul Dan Viorel Birsan de la Primaria Dobarceni.
Alaturi de ursi au mai evoluat: Caiutii (copii) din satul Bivolari, condusi de Iulian Iftimie; Caiutii (copii) din satul Dobarceni, condusi de Costel Beldiman; Caprita mica cooronata de Petru Mihai, Dobarceni. Premiile au fost pe masura efortului participantilor, asigurate de Consiliul local Dobarceni si prin sponsorizari.

felicitari6.jpg

felicitari5.jpg

cartoane_castilio.jpg