Cui nu-i plac soluțiile inteligente? În orice domeniu, o soluție simplă, dar cu efect major îți poate îmbunătăți viața în mod semnificativ. Este și cazul amenajării dormitorului, camera în care ne petrecem cel mai mult timp din viață. De la pat, la accesoriile de mobilă, totul trebuie ales conform propriilor preferințe. Există și excepții, când o alegere logică îți va oferi o satisfacție mai mare pe termen lung. Iată câteva trucuri pentru a amenaja inteligent dormitorul
Măsoară spațiul și adaptează-te la el
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să măsori și să știi câți metri măsoară dormitorul tău. Ulterior, trebuie să adaptezi mobila dormitor la dimensiunile camerei, pe gustul tău.
Patul, întotdeauna în centru
Paturile de dormitor sunt de dimensiuni diferite, pornind de la lățime, până la înălțime. Indiferent de preferințele pe care le ai, orientează-te după un model care va da foarte bine în centrul dormitorului. Așezarea pe centru a patului în dormitor va oferi o simetrie mai bună, dar și un acces mai bun pentru ambele persoane care împart patul.
Nu uita de lumină
Iluminarea este de asemenea fundamentală în orice dormitor. Ideal ar fi să beneficiezi de lumină naturală din plin pe toată durata zilei și să folosești lumina artificială doar pe timp de noapte. Dacă din varii motive acest lucru nu este posibil, optează mereu pentru spoturi de tavan simple, care să nu supraîncarce atmosfera și care să nu dea senzația că răpesc din spațiul camerei.
Caută să obții armonie între accesoriile din cameră
Se întâmplă de multe ori să cumpărăm diverse lucruri, piese de mobilă dormitor sau accesorii separat și ulterior să vedem că nu se prea potrivesc unele cu altele. Recomandabil ar fi să nu cumperi nimic până nu îți e clar cum vrei să arate forma finală a camerei și ce tematică ar trebui să aibă. Vorbim de covoare, draperii, așternuturi de pat, oglinzi, noptiere etc. Toate trebuie să fie în armonie unele cu altele, pentru un stil unitar al camerei.
Optimizează spațiul cu dulapurile
Recomandabil ar fi să situezi dulapurile în colțuri cât mai îndepărtate de ușă, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Sau să mizezi pe șifoniere încastrate în perete. Trebuie să ții cont de limitările de spațiu pe care le au majoritatea dormitoarelor din blocurile din România și să te adaptezi la situație, de exemplu, cu uși culisante la dulap sau la alte piese de mobilă dormitor.
Păstrează ordine în șifonier
Așează-ți hainele pe umerașe și în mod ordonat pe rafturile din șifonier. Dacă ești genul care își ține și pantofii în șifonier, cel mai bine ar fi să cumperi cutii pentru încălțăminte, pentru a le păstra în mod organizat și în condiții optime, fără să se deformeze.
Fă-ți ordine în sertare
Majoritatea dintre noi aruncăm lucruri de-a valma prin sertare, fără să mai știm ce avem și unde și de care uităm ulterior. Cel mai simplu este să păstrezi ordinea în ele și să știi de fiecare dată ce și unde ai așezat. Cravatele la cravate, ciorapii la ciorapi, lenjeria intimă la lenjerie intimă și așa mai departe. O să vezi, te va salva în multe situații cheie și îți va fi de ajutor în multe momente când nu-ți permiți să pierzi timp căutând încărcătorul acela de Kindle sau forfecuța aceea mică, pentru unghii, prin toate sertarele.