Preţul mediu local al gigacaloriei va fi mai mare în această iarnă faţă de sezonul trecut cu aproximativ 10%, conform valorilor transmise de autorităţile locale, dar acesta se aplică deja şi a fost majorat după creşterea TVA de la 19 la 24%, nepunându-se problema altei majorării din ianuarie 2011, scrie Monitorul de Suceava, care citeaza agentia Mediafax.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Mircea Matei,a subliniat că nu se pune pune problema majorării preţului gigacaloriei în această iarnă.
El a precizat că ANRSC are atribuţia de a stabili preţul local mediu de referinţă sau preţul local de referinţă în baza valorilor transmise de către autoităţile locale şi operatori.
Preşedintele ANRSC a adăugat că cele 94 de localităţi din ţară au trimis datele solicitate, care au fost introduse în formula de calcul a preţului local de referinţă.
"Pe baza preţurilor la care autorităţile locale facturează gigacaloria în fiecare localitate noi am calculat preţul local mediu de referinţă stabilit de Ordonanţa 36/2006 şi a Legii 483/2006", a mai spus Mircea Matei.
El a explicat că acest preţ local mediu calculat pentru ianuarie 2011 faţă de ceea ce era în 2010 este mai mare cu 10 la sută.
"Asta nu înseamnă că va creşte factura la încălzire în ianuarie 2011, întrucât toate facturile din octombrie au deja preţurile calculate după preţurile la care autorităţile facturează gigacalaoria", a subliniat Mircea Matei.
Astfel, potrivit lui Mircea Matei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a stabilit în septembrie majorarea preţului la gigacalorie de la 119 la 124 de lei, după creşterea TVA de la 19 la 24 la sută.
"Am calculat preţul local, astfel că în Bucureşti acesta este de 124 de lei, locuitorii Capitalei plătind din octombrie această valoare de 124 de lei", a precizat Mircea Matei.
Preşedintele ANRSC a adăugat că, spre exemplu, la Oradea autorităţile au stabilit ca preţ local pentru gigacalorie 174 de lei, astfel că "preţul de referinţă pentru Oradea este 174 de lei", pentru Constanţa a fost stabilit la 150 de lei, pentru Botoşani la 183,5 lei.
"Toate facturile din octombrie sunt cu aceste preţuri locale stabilite din vară", a subliniat preşedintele ANRSC.
Mircea Matei a mai precizat că politica autorităţilor locale este de a nu schimba preţul în timpul iernii, acesta fiind stabilit între sezoane, când aplicarea lui nu este resimţită de populaţie.
"De obicei aceste preţuri nu se schimbă iarna", a mai arătat preşedintele ANRSC.
Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în 29 septembrie, majorarea preţului la gigacalorie de la 119 la 124 de lei, din cauza creşterii TVA de la 19 la 24 la sută.
În Capitală, preţul de facturare al energiei termice furnizate populaţiei a fost aprobat în luna octombrie 2007 la nivelul sumei de 119 lei pe gigacalorie, cu TVA. Ca urmare a modificărilor aduse de OUG 58/2010 şi a creşterii cotei TVA la 24 la sută, preţul unei gigacalorii va fi de 124 de lei.
La începutul lunii octombrie, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunţa că municipalitatea a decis să păstreze subvenţia la energia termică pentru toţi bucureştenii.
Oprescu preciza că preţul pe care îl vor plăti bucureştenii în această iarnă pentru gigacalorie va fi de 100 de lei plus TVA, efortul bugetar pentru acoperirea ajutorului fiind estimat la aproximativ 226 de milioane de lei.