Zeci de mii de persoane din Botoşani sunt aşteptate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la bisericile şi mănăstirile din judeţ pentru a participa la slujba de Înviere.
Cele mai aglomerate lăcase de cult vor fi, ca şi în anii precedenţi, Mănăstirea Popăuţi, Mănăstirea Vorona, Mănăstirea Zosin, Mănăstirea Sihastria Voronei, dar şi bisericile din centrul municipiului Botoşani.
Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul va oficia Sfânta Liturghie din noaptea de Înviere la Mănăstirea Gorovei. Și anul acesta, Lumina Sfântă va fi adusă în țară de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Credincioşii vor trebui să-şi ţină lumânările aprinse toată noaptea, pentru a păstra Lumina Învierii, care simbolizează biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului.
După ce păşesc peste prag, credincioşii se închina, iar apoi sting luminarea în grindă, afumând-o pe aceasta în semnul crucii. Lumânarea este păstrată cu cea mai mare sfinţenie tot anul pentru a o avea la îndemână şi a o putea aprinde la întâmplări primejdioase.
Timp de 40 de zile, până la Sărbătoarea Înălţării Domnului, credincioşii se salută cu “Hristos a înviat!” şi îşi răspund cu “Adevărat a înviat!”.