Master-chef şi cursuri de gătit într-o comună din județul Botoșani. Cum a ajuns un liceu de la ţară în „careul de aşi“ al gastronomiei

Foto: adevarul

Un liceu de la ţară din judeţul Botoşani este în careul de aşi al învăţământului gastronomic din România. Mai precis, Liceul Tehnologic din comuna Şendriceni a devenit coorganizator la un proiect pilot la nivel naţional, împreună cu UCECOM ”Spiru Haret” Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar Bucureşti, pentru instruirea viitorilor bucătari alături de profesionişti cunoscuţi în domeniu.

Comuna Şendriceni se află la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Botoşani. Cei mai mulţi dintre români nici nu ştiu de existenţa acestei comune locuită de agricultori şi crescători de animale.

Cu toate acestea Şendriceniul este un adevărat brand în materie de învăţământ tehnologic, inclusiv în domeniul gastronomiei. Elevii care învaţă la profilele de bucătar şi ospătar sunt aduşi din tot judeţul şi sunt în proporţie de sută la sută din mediul rural

Elevii liceului din Şendriceni s-au distins la olimpiadele de gastronomie şi alimentaţie publică, numai anul trecut, o elevă din comuna botoşăneană reuşind să obţină locul doi la nivel naţional la olimpiada de turism şi alimentaţie publică. Faima acestui liceu de la ţară din judeţul Botoşani a făcut ca acesta să fie cooptat în organizarea unui proiect pilot în România, alături de UCECOM ”Spiru Haret” Bucureşti, unul dintre cele mai faimoase licee tehnologice din ţară dar şi de Inspectoratul Şcolar al municipiului Bucureşti. Proiectul se numeşte ”Inspiraţie şi bun gust în arta culinară” şi presupune o serie de training-uri la care participă elevi alături de profesionişti cu renume în domeniul culinar.

Master-chef şi master-class culinar într-o comună din Botoşani

Foto: adevarul

La începutul acestei săptămâni o caravană culinară cu un master-chef cunoscut, Radu Zărnescu, a pornit la drum către Şendriceni. Nimeni nu ştia cu exactitate unde se află acest loc. Doar că este foarte departe şi aproape de graniţa de nord a României. GPS-ul a făcut toată treaba. ”Noi i-am adresat invitaţia. Ne doream pentru elevi acest training, dar aveam emoţii. Ştiam că suntem foarte departe, într-o locaţie puţin cunoscută. Ne-am bucurat tare când ne-am sunat şi efectiv ne-am întrebat unde se află liceul fiindcă ei sunt în zonă.”, spune Alina Alupoaie unul dintre profesorii coordonatori în cadrul proiectului. O caravană cu plite, ustensile şi tot felul de instalaţii pentru arta culinară intra de drumul comunal pe poarta liceului. Au urmat două zile de training, prin care Radu Zărnescu dar şi echipa sa de bucătari au învăţat zeci de elevi din Botoşani şi Suceava trucuri şi secrete din activitatea de zi cu zi a bucătarilor.

Este probabil primul trainign de artă culinară predat într-o comună din România, elevilor veniţi de la ţară.

”Au văzut programul pe care-l avem noi, Culinariada se numeşte şi este pornit de Asociaţia Euro-Toques.(n.r. aflat în parteneriat cu UCECOM Bucureşti şi implicit cu Şendriceniul). Este un program prin care noi lucrăm cu elevii din liceele de profil. Este un program prin care noi bucătarii venim efectiv în instituţiile de învăţământ şi ne dedicăm o zi sau două pentru a lucra cu elevii. Este foarte important fiindcă profesorii le induc noţiunile de bază, după care este bine să vină şi cineva din branşă să le explice cum se întâmplă aceste lucruri în mod aplicat. Fiindcă în această meserie întotdeauna apar probleme şi sunt tot felul de tensiuni sau momente delicate pe care dacă ştii să le explici elevilor este foarte bine. Este bine pentru ei să şi le însuşească din timp şi să le aibă mereu în mintea lor pentru a ştii cum să depăşească acele momente”, spune Radu Zărnescu.

Într-una dintre sălile de practică în domeniul gastronomic, dotată cu tehnologia necesară, zeci de elevi au fost învăţaţi de exemplu cum să facă o garnitură, cum să taie carnea şi să o prepare, care sunt tehnicile cele mai potrivite şi cum să aleagă cele mai bune ustensile. Experienţa a fost unică, mai ales pentru elevii din mediul rural. ”Am stat câteva ore. Dar nici nu mi-am dat seama. Stăteam în picioare lângă un cuptor dar nu am simţit oboseală, nimic. După aceea mi-am dat seama că am amorţit. Pentru mine a fost ceva special şi m-a convins să fac cu adevărat meseria asta”, spune Daniel, un elev de la Şendriceni.

Totodată la curs a participat şi unul dintre cei mai buni elevi din ţară în domeniul alimentaţiei publice. Este o tânără de la Şendriceni, elevă în clasa a XII a la Liceul Tehnologi din localitate. Se numeşte Rebeca Gelan şi a reuşit să obţină locul noi naţional la Olimpiada de Turism şi Alimentaţie Publică. ”Este o experienţă inedită pentru că avem ocazia să aflăm lucruri foarte interesante de la un om care a experimentat mult în acest domeniu dar care a participat şi la multe  concursuri. Ne-a arătat nişte lucruri extraordinare. Practica lui este conform cu teoria şi asta este o dovadă de calitate, fiindcă ştim că uneori nu se respectă teoria. Nimeni nu a mişcat la cursurile acestea. Pentru noi înseamnă de fapt un pas important”, spune Rebeca Gelan.

Concurs de gătit şi un regim de viaţă sănătos

Dincolo de gătit şi cursuri de artă culinară, în fapt proiectul, aşa cum spun coordonatori are ca scop promovarea alimentaţiei sănătoase dar şi securitatea alimentară. Pe scurt, elevii, în cadrul proiectului au ocazia să înveţe cum să prepare alimente cât mai sănătos, să afle despre substanţele prezente în alimente şi natura lor dar şi despre evitarea risipei în domeniul culinar. ”Se referă la alimentaţia sănătoasă, noi promovăm prin acest proiect tot ceea ce se referă la un regim de viaţă sănătos. Vorbim despre securitatea alimentară, despre risipa alimentelor, despre faptul că trebuie să fim responsabili cu ceea ce se întâmplă cu mediul înconjurător, cu substanţele care sunt atât de dăunătoare alimentelor pe care le consumăm şi trebuie să ştim ceea ce mâncăm”, spune Alina Alupoaie.

Propriu-zis Liceul Tehnologic de la Şendriceni a deschis seria de cursuri şi training culinar, urmând ca acestea să fie ţinute şi la Bucureşti. La Şendriceni în cadrul cursurilor au venit ca şi parteneri şi elevi de la Liceul ”Petru Muşat” din Suceava dar şi de la Şcoala Profesională de Cooperaţie din Botoşani.

Totodată printre parteneri se numără şi Centrul Europe Direct iar printre organizatori şi Casa Corpului Didactic Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar Bucureşti. Liceul Tehnologic ”Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni este unul dintre cele mai performante licee de profil din Moldova dar şi din ţară, cu o importantă bază materială dar şi cu parteneriate cu diferiţi agenţi economici. Este o adevărată şcoală de meseriaşi în domenii căutate pe piaţa muncii şi totodată unul dintre puţinele licee din România care reuşeşte să obţină anual, profit.

Sursa: adevarul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *