Aproximativ 200 de angajați din sistemul de protecție socială au protestat, vineri, în fața Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, nemulțumiți că nu au primit mai multe sporuri.
La protest angajaților din DGASPC a fost prezent și ministrul Muncii, Mariu Budăi, care i-a luat pe protestatari din ploaie și i-a dus într-o sală de ședințe a instituției, unde a vorbit cu protestatarii.
”Este vorba de neacordarea sporurilor stabilite prin regulamentul de sporuri, aprobat prin HG 153 din 2018, prin care salariații care lucrează în centre, salariații din asistență socială, pot beneficia de sporuri între 15 și 50%, în primul rând pentru colegii care efectiv lucrează la patul beneficiarului cu persoanele cu dizabilități. Au fost mai multe interpretări dacă se acordă, cum se acordă și ce se acordă. Angajații au primit acte adiționale și salariile nu au fost acordate conform actelor adiționale, salariații au fost nemulțumiți și au cerut să facem inclusiv proteste în stradă”, a declarat Camelia Socianu, liderul Sindicatului Impact Botoșani.
Sindicaliștii spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza celebrei Ordonanţe 114, mai cunoscută sub denumirea de „taxa pe lăcomie”, care prevede ca sporurile să fie îngheţate la nivelul lunii decembrie 2018.
De sporul de 50% beneficiau în jur de 250 salariați. de sporul de 25%-10 persoane, iar de sporul de 15%-300 persoane.
Liderul de sindicat, împreună cu directorul DGASPC, Doina Nacu, au fost, joi, și în audiență la Ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru a cere sprijin în rezolvarea situației. Ministrul a ajuns vineri, la Botoșani, și a ținut să le transmită personal protestatarilor concluzia întâlnirii.
Ministrul le-a spus oamenilor că situația s-a rezolvat și că aceștia vor primi sporurile
”Ceea ce dvs. reclamați este rezolvat într-un mod pozitiv. Veți primi acel spor. Am dat o Ordonanță de Urgență prin care idemnizația de hrană să vă fie trecută în ceea ce înseamnă anvelopa de sporuri de 30%. M-am uitat un pic pe buget cu doamna director și sunt bugetate sumele pentru sporul de 50%, sunt bugetate sumele pentru ceea ce înseamnă diferența de 1/4 creșterea salarială, acordarea tichetelor de vacanță, acordarea indemnizației de hrană. Eu cred că problema, din punctul meu de vedere, este rezolvată, și este rezolvată într-un mod pozitiv”, a precizat Marius Budăi, care le-a transmis foștilor colegi să plece liniștiți acasă. Ministrul a fost aplaudat după ce le-a vorbit protestatarilor.