Apariția pestei porcine în județul Botoșani i-a băgat în alertă pe localnici. Neavând încredere că vor fi despăgubiți, localnicii din Pomârla de exemplu, dar și din localitățile învecinate, au început să își taie porcii din gospodării.
Primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu, susține că în localitatea sa două treimi din porci au fost deja sacrificați de proprietari. Asta deși șefa DSVSA Botoșani, Minodora Vasiliu, a atras atenția că sacrificarea animalelor în gospodării de către proprietari nu duce și la dispariția virusului din locul respectiv.
„Reacția oamenilor a fost imediată și peste posibilitățile noastre de înțelegere pentru că în prima seară, după ce s-a anunțat în media acest virus, două treimi din porcii din comuna Pomârla au fost sacrificați, iar în comunele învecinate, vă dau un exemplu, Direcția Sanitar Veterinară întreprinde inventarierea din casă în casă împreună cu angajații noștri, de circa 3 zile și la 30 de case s-au mai găsit zece porci, scroafe gestante sau purcei mici, ca să vedeți cam care ar fi…[…] după o estimare inițială cred că două treimi s-au sacrificat și aud și în comunele învecinate, Ibănești, Iezer, Hilișeu Horia, același lucru s-a întâmplat. așa reacționează oamenii la neîncredere. Nu au încredere în autorități, nu au încredere în despăgubiri”, a declarat primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu.
Primarul a precizat că întreprinderea măsurilor împotriva extinderii peste porcine africane presupune și un efort uriaș, inclusiv financiar.
„Sunt filtre la toate intrările în comună, filtrele acestea lucrează nonstop, 24 de ore din 24, cu atomizoare, cu substanțe, cu echipamente, apoi ce se întreprinde mai departe, respectiv atunci când se trece la sacrificarea animalelor trebuiesc îndeplinite condiții speciale de depozitare la locațiile stabilite”, a spus Chelariu.