Aflat intr-o criza financiara tot mai acuta, sistemul sanitar isi gaseste resursele economice la asigurati. Astfel, modificarile aplicate in ultimul an sistemului de incasare a darilor catre Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS), dar mai ales al platilor efectuate din acest fond, au facut ca cei care isi platesc lunar, fara intarziere, darile catre CAS, sa nu fie rasplatiti cu aceeasi moneda.
Un exemplu elocvent este cel al angajatorilor, care primesc banii pentru plata concediilor medicale cu o intarziere de sase luni. Si asta pentru ca legea permite Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) sa deconteze orice factura dupa jumatate de an de la depunerea actelor. Acest lucru atrage insa tot mai multe nemultumiri din partea angajatorilor, care deconteaza concediile medicale ale angajatilor in 30 de zile. „Acesta este un sistem de stat, unde lucrurile ar trebui sa mearga mai repede. La privat cand ai asigurare de sanatate azi ai mers cu actele si maine ti se vireaza banii. Este atat de simplu. Numai la stat dureaza sase luni sa iti dea banii care ti se cuvin. In acele sase luni practic ei se folosesc de banii mei ca si cum as fi o banca. Eu daca nu am bani sa-i dau angajatului, ma da in judecata", a precizat un patron botosanean.
Milioane de lei blocate
Reprezentantii CAS spun insa ca vina le apartine angajatorilor, care au depus cu intarziere cererile de rambursare, aglomerand institutia. „Pana in august inclusiv, au venit cu concedii medicale din urma cu trei ani. Am adunat o cantitate de concedii medicale foarte mare si angajatii nostri nu mai fac fata volumului de munca. Suntem total depasiti de cantitatea de concedii aduse la decontare. Sunt mii. Legea asa spune, rambursarea se face la 180 de zile, dar speram ca din februarie-martie 2011 sa aducem termenul la 30 de zile", a declarat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS. Oficialul a anuntat ca legislatia a fost din nou modificata, astfel ca daca pana acum angajatorii aveau la dispozitie trei ani pentru a cere banii platiti angajatilor pe concediile medicale, acum termenul s-a redus la 90 de zile, nu insa si perioada de decontare. Sumele necesare pentru decontarea concediilor medicale variaza intre 700 de mii si un milion de lei lunar.
Medicamente compensate cu intarziere
Daca in cazul concediilor medicale, intarzierile au fost puse pe seama aglomerarii institutiei de patronii intarziati, in cazul celorlalte servicii CAS a amanat plati chiar si cu mai mult de jumatate de an, din cauza lipsei de fonduri. Cel mai mult au avut de suferit bolnavii, care au gasit tot mai greu farmacii care sa accepte retete compensate sau gratuite.
In acest an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a amanat deconturile de la un trimestru la altul. Din acest motiv farmacistii au ajuns in vara acestui an sa nu mai elibereze aproape deloc medicamente pe retete gratuite si compensate. „Initial decontarea era la 90 de zile, apoi la 120, apoi la 180. La cele 180 se mai adaugau 30 pentru validarea retetelor si uneori alte intarzieri de 30 de zile la efectuarea platilor. Practic noi am primit in luna octombrie banii pe care i-am consumat pe medicamente in decembrie anul trecut. Finantam sistemul sanitar, este mai evident ca niciodata", a spus un farmacist botosanean. Dupa suplimentarea fondurilor pentru farmacii, deconturile au ajuns la lunile de primavara, urmand ca retetele eliberate acum sa fie platite in primavara 2011. Farmaciile consuma lunar aproximativ cinci milioane de lei pentru medicamente gratuite si compensate.