Teste pentru depistarea cancerului de col uterin doar cu bani

Subprogramul de screening  pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin nu se va mai pune in aplicare, informeaza Tele M. Mult asteptatul program finantat de Ministerul Sanatatii care permite femeilor sa verifice daca au contactat virusul Papiloma a fost promovat de autoritatile sanitare inca din toamna anului trecut. Atunci, medici de familie, ginecologi si histopatologi au fost determinati sa intre in programul de depistare a cancerului de col uterin care avea ca obiectiv examinarea a 120.000 de botosanence cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani. Nici bine nu si-au definitivat dosarele si s-au trezit ca s-au zbatut degeaba. Oficialii din sanatate si-au dat seama ca nu au
bani ca sa sustina campania si au renuntat la subprogramul de screening.

"Ministerul a dat 5.600 de fise si 2.000 de lei pentru judetul noastru. A fost pentru inceput, insa nu a continuat din motive care nu ne-au fost comunicate", a afirmat Dumitrita Mihailovici, seful Serviciului programe al Directiei de Sanatate Publica.

Esecul campaniei de depistare precoce a cancerului de col uterin nu este privit cu ochi buni de oncologi care zilnic se lovesc de noi cazuri de cancer in stadiu avansat.

Neoplasmul colului uterin reprezinta una din principalele cauze de deces al populatiei feminine, ocupand locul al doilea ca frecventa, dupa cancerul sanului.
Cancerul de col uterin este curabil daca este detectat devreme.